Ян Непомнящий спечели убедително Турнира на кандидатите в шахмата, като взе необходимата му половин точка в неделната вечер с реми срещу унгареца Ричард Рапорт.

Така той стана първият шахматист в историята, който печели два пъти поред надпреварата. И си извоюва отново правото да се изправи срещу световния шампион Магнус Карлсен за титлата.

Непо има 9 точки кръг преди края и е недостижим за преследвачите Хикару Накамура (САЩ, 7.5 точки) и Дин Лирен (Китай, 7). В понеделник руснакът играе срещу Ан-Кшищоф Дуда, но партията е без значение.

Гръмката победа на Ян в Мадрид обаче постави не по-малко въпроси, отколкото отговори.

Първият бе на норвежки репортер към самия Карлсен веднага след неделната развръзка, а отговорът дали Магнус ще се съгласи да играе за титлата срещу руснак, бе "Ще видим".

Шампионът нееднократно е заявявал твърдата си позиция против войната в Украйна и действията на Русия в нея.

Затова и няма да е чудно да се стигне до сценарий, при който FIDE, световната федерация, даде мандата за мач срещу Карлсен на втория в надпреварата.

В Москва вече предупредиха за такъв развой, като го нарекоха "престъпно отношение".

Припомняме - Непо игра на турнира без флаг и националност, а другият руснак, който по право трябваше също да е в Мадрид - гросмайстор Сергей Карякин, бе отстранен и не получи право да участва.