Спортният арбитраж в Лозана (КАС) отваря делото на рускат звезда във фигурното пързаляне - Камила Валиева.

Едва 15-годишна, тя се превърна в истинска сензация на зимната Олимпиата в Пекин преди година, когато с виртуозно изпълнение помогна на Русия да спечели отборното злато, а всеки предричаше, че Валиева ще обере и индивидуалните медали.

Тя се превърна в първата жена, направила четворен скок, но няколко дни по-късно се разрази огромен скандал, след отварянето на нейна проба от края на 2021-а.

Оказа се, че в пробата на Валиева има забраненото вещество "триметазидин", което се среща в доста лекарства за сърце и ефектът му е да подобрява кръвообръщението и издръжливостта.

Пробата бе взета от РУСАДА по време на състезание в Русия, а след вътрешно разследване, руският антидопингов орган оправда фигуристката.

Това се случи през януари тази година. От РУСАДА не отрекоха използването на допинг от Валиева, но заключиха, че забраненото вещество е прието без нейното знаение и заради това я оправдаха.

Становище, с което УАДА в никакъв случай няма намерение да се примири, защото Световната антидопингова агенция иска 4-годишно наказание за Валиева, а всичко това отведе случая в КАС.

Спортният арбитраж определи дните от 25-и до 29-и септември за разглеждане на случая и изслушването на всички замесени страни. Целият процес ще се състои в Лозана.

Любопитен детайл от делото е, че Валиева и нейният екип ще разчитат на британски адвокат в лиецто на Греъм Артър и неговата кантора.

Артър е доста противоречива личност в родината си, защото вече на няколко пъти се заемаше с казуси около РУСАДА, включително и да защитава интересите на руската антидопингова агенция.

Сега той е на страната на Валиева, като ще се опита да убеди КАС, че руската фигуристка не трябва да бъде наказвана за положитлената си допинг проба.