Александър Амод Килде от Норвегия спечели супергигантския слалом във Венген, кръг от Световнта купа по ски-алпийски дисциплини.

Норвежецът, който е най-успешният активен алпиец в дисциплината, завръши с време от 1:47.84 минути.

По този начин той остави на 0.27 секунди зад себе си швейцарецът Щефан Рогентин, а носителят на Големия кристлен глобус за миналия сезон - Марко Одермат, остана трети на 0.66 секунди зад победителя.

С изпреварването на двамата швейцарци, Амод Килде осуети плановете на домакините за победа във Венген.

Супергигантският слалом бе белязан от тежко падане на италианеца Джовани Францони, който точно след края на първия сектор на пистата изхвърча към предпазните заграждание, забивайки се по ужасен начин в тях.

Италианецът остана на земята, а след пристигането на лекарските екипи, бе установено, че състоянието му е тежко и той умишлено бе оставен в легнало положение. Наложи се транспортирането му с хеликоптер към болница, което прекъсна състезанието за около 30 миниту.

Иначе с победата си Александър Амод Килде се затвърди като екпсерт в супергигантския слалом и с общо деветaта си победа изравни легендата Марк Жирардели. Лидер в това отношение е швейцарската легенда Пирмин Цурбриген.

В класирането за Големия кристален глобус лидер остава актуалният шампион Марко Одермат от Швейцария с 1106 точки. След него за норвежците Александър Амод Килде със 746 и Хенрик Кристоферсен с 565.

В битката за Малкия кристален глобус в дисциплина супергигантски слалом, отново Одермат е лидер с 340 точки, с 38 пред днешния победител Амод Килде.

Снимка: АР/БТА