Общо 11 китайски плувци, които са замесени в мащабния допинг скандал, избухнал по-рано тази година, ще участват на Олимпиадата в Париж. През месец април стана ясно, че 23 от общо 30 представители на страната на олимпийските игри в Токио, са плували след положителни допинг тестове.

Местната антидопинг агенция завърта нещата така, че спортистите да излязат невредими, а вината е хвърлена върху замърсена хотелска кухня. Нищо, че пробите са за Триметазидин - лекарство за сърце, което попада в забранения списък на УАДА (Международната антидопингова агенция).

От УАДА обаче заявиха, че не са в състояние да опровергаят твърденията от китайска страна и именно поради тази причина не могат да направят нищо относно участието на въпросните 11 плувци на предстоящите след месец Игри във френскат столица.

В момента върви независимо разследване по темата, но така или иначе петното върху спорта вече е факт, а останалите плувци са настръхнали срещу китайските си колеги.

Олимпийската шампионка Кейти Ледецки (САЩ) вече заяви, че в момента доверието от страна на спортистите към антидопинговите мерки е на рекордно ниско ниво. Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах изрази пълната си вяра към действията на УАДА, откъдето пък казаха, че няма как да назоват имената на замесените плувци.

Но в крайна сметка става ясно, че 11 от общо 23 плувци, които са дали положителни проби в Токио, ще бъдат и в Париж. Международната допинг организация обяви, че информацията се появява след изтичан на данни, като нищо чудно в следващите дни в публично пространство да се появят и имената им, макар от ръководния орган да твърдят, че ще опитат да запазят самоличностите им на всяка цена.

На последните олимпийски игри китайските плувци спечелиха общо 6 медала.