Светът на плуването се нахвърли на Китай и на Световната антидопингова агенция след огромния скандал, предизвикан от съвместните разкрития на "New York Times" и немската "АRD".

Оказа се, че 23 от общо 30-те плувци на Китай по време на предишната Олимпиада в Токио са участвали на игрите, въпреки дадени положитлени допинг проби преди това.

Пробите на въпросните плувци са реагирали положително на веществото Триметазидин - лекарството за сърце, което доказано подобрява спортните постижения и е в забраниения списък на УАДА. Това е и веществото, около което избухна скандала с руската фигуристка Камила Валиева.

Пробите са дадени пред Китайската антидопингова агенция, която обаче умело е прикрила случаят, изкарвайки го грешка, породена от замърсена кухня в хотела.

От Китай са изпратили доклад с размер 61 страници на УАДА, в който обясняват, че откритото вещество е в минимални и пренебрежими дози, а всичко се дължи на попадането му в храната поради небрежност на персонала.

Разследването, което "New York Times" и "АRD" направиха заключва, че от УАДА не са поискали достатъчно доказателства, че наистина версията на китайските им колеги отговаря на истината.

Така до наказания не се стига и всичките 23 плувци са част от отбора на Китай на Олимпиадата. Той носи на страната общо шест медала, като е твърде вероятно част от отличилите се атлети да са били именно тези с положителните проби.

Скандалът накара големите сили в плуването като САЩ, Австралия, Великобритания и още редица европейски нации да разкритикуват УАДА и да поставят под съмнение методите на световната агенция.

Американската антидопингова агенция определи случая като нож в гърба на чистите атлети. Австралийският министър на спорта призова да се УАДА да преразгледа целия случай, а британската звезда в плуването - Адам Пийти, дори стигна по-далеч, като постави под въпрос цялостното съществуване на УАДА, ако ще се стига до подобни гафове.