Има събития в спорта, които не просто са заслужили мястото си в списъка на най-важните на планетата. То не е изписано там с мастило, а гравирано незаличимо и дълбоко в златния обков на спортните закони. Едно такова започва този уикенд, когато шест отбора ще се впуснат в надпреварата, която може да бъде наречена "Суровият Джентълмен", а и "Ветеран-аристократ" на спортната история в Европа.

Турнирът Шестте нации в ръгби е точно това. Изданието за 2023-а, започващо в събота, бележи точно 140 години от първия шут по топката, сблъсък на корави типове и отбелязани точки в мач от това състезание. В далечната 1883-а, когато четирите британски тима - Англия, Уелс, Ирландия и Шотландия, се впускат в тримесечни битки. Англичаните са първият шампион на Home Nations, както тогава е наречен турнирът.

През 1910 г. към групата се присъединява Франция - страна, напълно луда по спорта ръгби. И вече имаме Петте нации. Но не и преди Англия да бъде отлъчена за две години, защото - и това не е нещо нетипично за страната в спорта от онези времена - федерацията в Лондон не иска да се присъедини към Международния ръгби борд. Точно както половин век по-късно английската Футболна асоциация не признава ФИФА и световните първенства, като отказва да играе в тях.

Отлъчването на "розата" е само за две години, в които шампион реално не е определен. Мачове има, но не и краен победител. Истинската история на турнира се оформя през 20-и век, вече и с французите като сила в него. От 2000-а година Петте нации стана Шестте нации с присъединяването и на Италия към групата. Такъв е и сегашният формат. Всеки срещу всеки в пет уикенда от началото на февруари до края на март. Всеки тим среща останалите по веднъж.

Снимка: Getty Images

В едни смутни дори за спорта на джентълмените времена, в които ръгби се бори с обвинения в корупция, с трусове около методите на управление, с финансови проблеми по региони, Шестте нации запазват традицията на тази игра. Тя е доста популярна и в България, а националният ни отбор направи серия добри резултати през миналата година. И затова е добре, че можем да гледаме по български канали надпреварата - за втора поредна година ще я предава MAX Sport.

Турнирът има своите уникални правила, които не се огъват на теста на времето. Програмата е ясна предварително - на четна година Франция приема Англия, Ирландия и Италия, а на нечетна им гостува. Тогава пък е домакин на Шотландия и Уелс. Ирландия знае, че на четна година в Дъблин ще дойдат Италия, Шотландия и Уелс, а на нечетни - Англия и Франция. И така нататък.

Надпреварата винаги започва от първия уикенд на февруари. И феновете... това е непреходната емблема на Шестте нации. Невероятният цвят, шум, атмосфера и ордите от хиляди пътуващи фенове.

Стадионите обикновено са пълни до краен предел, а какви стадиони само! Англия домакинства на "Туикънъм", който е 82-хилядният храм на този спорт не само на Острова. Франция играе на "Стад дьо Франс" (81 хиляди), Уелс - на "Милениъм" (74 000), Италия приема гостите си на "Олимпико" (72 000), Шотландия домакинства на "Мърифийлд" (67 хиляди), а най-малката арена е тази в Дъблин - 52-хилядният "Авива".

Снимка: Getty Images

Катедрали, които се пълнят до последното място за турнира, а шумът, песните и знамената правят обстановката великолепна. Гостуващите агитки правят уикендите още по-вълнуващи. Особено впечатляващи са гледките на 20-30 хиляди британци в Париж, на французите в Лондон или Кардиф... Ръгби феновете са доста различни от футболните и инциденти почти няма. Всичко е песни, бира, колорит и подкрепа за отборите.

Споменахме традициите и те наистина са уникални. Връчва се купа на шампиона, разбира се. Този, който е спечелил най-много точки в петте кръга. Победата носи 4 точки, а равенството - 2. Бонус точка се получава за всеки отбор, който отбележи 4 или повече есета, както и за онези, които загубят с разлика от 7 или по-малко точки. Ако изпълниш и двете изисквания, взимаш и двете бонус точки в един мач.

Ако обаче един тим спечели и петте мача, той прави освен това и Голям шлем - нещо, което французите постигнаха през 2022-ра. Англия води по този показател с 13, Уелс има 12, а "петлите" са с 10. По титли Англия и Уелс са на върха - по 39.

Извън победителите в крайното класиране, има и още призове. Почти всеки мач разиграва такъв.

Купа "Калкута" се дава всяка година за победителя от мача Англия и Шотландия. Това е традиция от самото начало на турнира и води името си от трофей, направен от претопени 55 000 индийски рупии, дарени на надпреварата от клуба Калкута.

Купа "Милениум" е за спечелилия сблъсъка Англия - Ирландия.

Трофей "Сентинъри" взима Ирландия или Шотландия, ако бие в директната среща между двата отбора.

Приз "Джузепе Гарибалди" разиграва мачът Италия - Франция, той е най-новият от всички.

Купата "Доди Уиър" е за победителя от Уелс и Шотландия, а "Олд Алианс" - от Франция и Шотландия.

Това гарантира, че всеки уикенд се разиграва поне една купа, била тя и строго определена само за един от мачовете. Това добавя към аромата на традиция, при това вековна, на този чаровен спортен джентълмен.

И за десерт на тази история.

Ръгби наистина може да изживява трудни времена, но това ще е паметна година за спорта. Кулминацията е през септември, когато във Франция ще е Световното първенство - събитие веднъж на 4 години. А това издание на Шестте нации ще влезе в историята и с друго. Netflix влиза смело в ръгби и ще гледаме документална поредица за турнира някъде към края на годината. Работното заглавие е точно такова - "Six Nations", като снимките започнаха тази седмица с подготовката на отборите.

Ако много неща в модерния спорт ви се струват твърде подчинени на бизнес логиката, парите и социалните мрежи, а традициите са това, което ви се струва, че избледнява, обърнете глава към Шестте нации. Джентълменът от ръгби продължава да е все така достолепен дори на 140 години, а вече може да се гледа и у нас.

Снимка: Getty Images