Влизаме в месец декември, а за спорта това означава - време за равносметки, класации и награди. Кой е номер едно за годината, кой е разочарованието, кой е приятната изненада?

Емоциите от "Златната топка" са ни малко далечни - дали е Меси или Левандовски, от наша си, българска гледна точка е просто принципен въпрос за поредната дискусия на маса, в студио или в редовете на някой анализ. Но там българска следа няма, както е от години. Нямаме представители сред най-добрите футболисти в света.

За сметка на това обаче наближаващото определяне на "Спортист на годината" у нас се очертава да е много интересно. И - нещо, което от години май не се е случвало - имаме доста сериозен избор от успели български спортисти в гласуването си като спортни журналисти.

И в други години от последното десетилетие имахме световни и европейски шампиони. Както и спортни герои, които и без медал бяха дали достатъчно като усилие и умения, за да са в десетката. Когато обаче годината е олимпийска, нещата са различни. А Токио 2020 се оказа най-успешната ни лятна олимпиада от над 2 десетилетия.

Снимка: Getty Images

Кандидатите:

Две имена се открояват над останалите заради блясъка на медала на гърдите им.

Стойка Кръстева безапелационно спечели титла в Токио в бокса. Ивет Горанова просто разби съперничките в каратето и също се окичи със злато, което бе вероятно и най-голямата приятна изненада от игрите за нас. Не че златото на Стойка е по-маловажно, или пък това на ансамбъла с прекрасните гимнастички.

Те обаче в голямата класация индивидуално не могат да попаднат, ще са фаворит в тази за Отбор на годината. Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова няма да имат вотове за спортист №1.

Снимка: БОК, Костадин Андонов, StartPhoto

И ако Кръстева и Горанова са очевидните фаворити, то не са единствените. Антоанета Костадинова в спортната стрелба взе сребро и остана на косъм от бронз с две чудесни представяния. Тайбе Юсеин и Евелина Николова в борбата също се върнаха с медали (бронзови).

Биляна Дудова стана световна шампионка в Осло през октомври, добвяйки тази титла към четирите си европейски. Плувецът Йосиф Миладинов влезе във финала на 100 м бътерфлай на олимпиадата - огромно постижение. А колегата му Антъни Иванов остана четвърти на европейското.

Имаме, разбира се, традиционните динозаври Григор Димитров на най-високо ниво в тениса, Кубрат Пулев с дебюта му в един напълно нов спорт... Както и - защо не - Димитър Кузманов, който за първи път спечели титла от Чалънджър на АТР (едва трети българин с такава в историята) и е вече №184 в света.

Нали говорим за десетка, това са все кандидати за нея.

Вероятно пропускаме някого, а и не е идеята да изброим всички. Имате думата в анкетата ни, а и в коментарите под статията и в социалните мрежи, за вашето мнение - кой да е №1 в края на годината, кой да влезе в десетката...