Бившият член на Управителния съвет на БФБиатлон Мария Манолова и бившият национал Красимир Анев дадоха специална пресконференция, на която коментираха актуалните проблеми в централата и в спорта.

Манолова призова да се направи финансова проверка на федерацията заради неправилно изразходване на средства. Чрез факти и данни тя разказа за хаотичните решения и обвини президентът Екатерина Дафовска в еднолично управление.

Според Манолова, федерацията по биатлон получава средства за участие в международни състезания от Международния съюз, а отчита разходите в пълен размер пред Министерството на спорта без да маха парите от Международната централа.

Бившата състезателка призова и за проверка на материалната база на федерацията, тъй като няма отчет за ски, патрони, екипировка и други.

"Защо екипировката, предоставена от Международната федерация се продава, а не се дава на клубовете например. Няма прозрачност на наличните средства. Всички решения се взимат еднолично от г-жа Дафовска", добави Манолова.

На 14 април предстои Общо отчетно-изборно събрание на БФБиатлон, а олимпийската шампионка Екатерина Дафовска е единственият кандидат за нов мандат.

"Нашата федерация има належаща нужда от нещо сериозно, което да се случи. Надявам се Министерството на спорта да обърне внимание", каза още Манолова.

Тя е присъствала на Световното първенство преди две години в Антхолц-Антерселва (Италия) и каза, че е видяла в първия отбор "нещо нечистоплътно, поведение, което е недопустимо за елитни състезатели".

"Имаме 5-6 спортисти в първия отбор, а се изразходват 1 милион лева. Двамата руски треньори получават по 10 хиляди лева на месец заплата. Значи има пари, но те не се използват целесъобразно", допълни бившият член на УС.

Красимир Анев пък каза, че от две години е извън биатлона, а името му все още се намесва в скандали.

"Аз не съм никаква опозиция. Нямам цели да бъда част от Управата на федерацията, дори част от ръководството на клуб. Вече две години не съм част от биатлона, но името ми все е замесвано в скандали от Екатерина Дафовска. Аз съм за честността, да се работи прозрачно, средствата да се изразходват целесъобразно и да се постигат резултати. Аз моите успехи съм ги постигнал въпреки Екатерина Дафовска, а не благодарение на нея", коментира Анев.

"Тя винаги всяка есен или преди Нова година излиза с позиция, че не достигат парите и очаква финансиране, което означава липса на правилно планиране. Имам чувството, че на тази федерация и 5 милиона лева да се дадат няма да й стигнат. Федерацията не е частна фирма, а сдружение на клубовете с нестопанска цел", добави бившият биатлонист.

Той разкри, че на Общото събрание за 2017/2018 са били отчетени 1 900 000 лева разходи, което е огромна сума.

Анев каза, че като състезател всяка година с резултати е защитавал индивидуално финансиране пред Министерството, а за годината преди Игрите в Пьончан 2018 то е била между 40 и 50 хиляди лева.

"Моят апел е да се направи ревизия на федерация и да се види дали целенасочено се изразходват народните пари. Аз издържах тези 6-7 години, защото постигах резултати, иначе бих си тръгнал по-рано. Аз вече гледам резултатите. Да, има постижения при младежите, но при такова финансиране и подготовка в чужбина трябваше да са по-добри. Някой трябва да потърси сметка на това ръководство", каза Красимир Анев.

Според него федерацията трябва да се управлява от бизнесмен, който да помага на спорта и да работи без заплата.