Финансирането в биатлона доведе до взаимни обвинения между президента на родната федерация Екатерина Дафовска и спортния министър Радостин Василев.

Всичко започна с изказването на олимпийската ни шампионска Дафовска, че биатлонът го кара на мускили и заеми, а атлетите и треньорите работят без заплати.

Давайки оценка на изминалия олимпийски сезон, Дафовска заяви, че липсата на финансиране е довело до доста напрежение сред състезателите.

"В края на годината нямахме никакви средства и не проведохме лагер в чужбина на целия отбор, което доведе до напрежение. Реагираха едва в края на януари, отпуснаха ни финансиране за три Световни купи и това е. Досега сме във все същата ситуация, караме на мускули и заеми.

Сега дължим пари на много фирми, караме ги да изчакат, докато подпишем договора с Министерството. Състезателите и треньорите не са получавали заплати", заяви Дафовска.

Няколко часа по-късно последва отговор от спортния министър Радостин Василев.

Чрез профила си във фейсбук, министър Василев обяви, че твърденията на Дафовска не отговарят на истината.

Той дори упрекна Дафовкса, че вместо да работи за подобряването на резултатите на нашите биатлонисти, тя е насочила усилия към безпочвени обвинения към министерството.

Радостин Василев дори обяви, че постигнатите резултати на Олимпиадата в Пекин не отговарят на милионното финансиране, което министерството осигурява.

Ето и пълният текст на неговото съобщение, публикувано без редакторска намеса:

"Скъпи приятели,

Твърденията на председателя на Българската федерация по биатлон (БФБ) Екатерина Дафовска от днес (21.03), че в централата "карат на мускули и заеми", не отговарят на истината. БФБ е една от малкото, получили целево финансиране от държавата в началото на годината за участие на българските биатлонисти в състезания, включени в международния спортен календар. Средствата са в размер на 98 129 лв.

Причината БФБ да не е включена за разглеждане от експертна комисия към 18.03.2022 г. са установени задължения към Националната агенция по приходите (НАП) след извършена служебна проверка. Това условие е изрично посочено в чл. 5, ал. 1, т. 2 и 3 от Наредба № 3 от 02.04.2019 г. за реда за финансово подпомагане на дейности в областта на физическата активност, физическото възпитание, спорта и спортно-туристическата дейност.

При сключването на договорите между Министерството на младежта и спорта (ММС) и българските федерации по Програма за финансово подпомагане на дейности в областта на спорта за високи постижения през 2022 г. изцяло се спазва нормативната уредба и законите в Република България.

До момента са одобрени 31 проекта на федерации, кандидатствали по Програмата. За да бъде осигурено нормалното функциониране на централите, както и оптималният тренировъчен и състезателен процес на българските спортисти, комисията работи усилено, за да могат всички проекти да бъдат оценени и договорите между федерациите и ММС да бъдат сключени възможно най-бързо.

Вместо да прави опити за внушения и дискредитиране на ММС, председателят на БФБ е необходимо да насочи усилията си върху подобряване на представянето на родните биатлонисти. Резултатите на последните Зимни олимпийски игри в Пекин не отговарят на милионното финансиране, което федерацията получава от ММС. Успехите на Благой Тодев, постигнати при младежите, са само изключение от правилото, че българският биатлон е в регрес.

Екатерина Дафовска е безспорно голям спортист, но и от над 10 години ръководител на БФБ. Би трябвало човек с нейния управленски опит да е запознат отлично с нормативната уредба, тъй като до този момент федерацията многократно е кандидатствала за финансиране от ММС.

Трябва да е пределно ясно на г-жа Дафовска, както и на всички останали ръководители в българския спорт, че се слага край на досегашните порочни практики на финансиране и отчитане. В тази връзка, в най-скоро време ще инициирам среща с всички федерации, от която ще стане ясно, че най-важно ще бъде спазването на закона в отношенията между държавата и спортните организации".