"Благодарим ти, Нургюл! Ти си нашата гордост!" - с тези думи, изписани на транспарант, местните хора посрещнаха в родното й село Крепча шахматистката Нургюл Салимова.

С представянето на Световната купа по шахмат за жени в Баку младата жена накара света да заговори за нея, за България и за Опака.

А съгражданите си направи горди и изпълни с емоции при завоюването на сребърния медал, информира БТА.

"Нямам намерение да се състезавам под чужд флаг. Надявам се нещата във федерацията да се оправят", обеща пред медиите Салимова.

Стотици хора от областта и региона се стекоха, за да поздравят Салимова. Шахматистката бе обсипана с цветя, с рисунки с образа й от малки художници, със стихове за нея. Тя получи в дар две стихотворения, написани за нея, тъй като с представянето си е вдъхновила авторите - Златина Ганева и Ахмед Емин Атасой. В своя стих Атасой нарича девойката от Крепча "момичето на света".

БТА

"Аз не играя шах за първи път. Играла съм хиляди турнири и съм печелила. За моя изненада този турнир започна да се отразява много късно в медиите - когато стигнах четвъртфинал, полуфинал. Смятам, че същата подкрепа трябваше да я имам още от първия кръг, тъй като съм в ТОП 40 в целия свят. Надявам се, че занапред ще продължи", коментира Нургюл Салимова.

В поздравителния си адрес пък кметът на Опака Мехидин Кадиров написа:

"Ти, скъпо дете, със сигурност си повод за гордост и удовлетворение не сама заради постигнатите успехи и завоювания престиж, но и заради ежедневните, всеотдайни и неуморни усилия, които положи в продължение на години... Ти накара цяла България и целия свят да говори за нашата община и нашето село!"

Шахматистката бе поздравена също с изпълнение от танцов състав от Попово и от стотици своя съграждани.

БТА