Бюджетите на федерациите няма да бъдат намалявани. Това увери служебният министър на спорта Весела Лечева, коментирайки горещата тема за задаващите се съкращения на разходите в държавните ведомства.

Тя бе категорична, че ММС има финансови резерви и ако се стигне до намаляване на разходите, това няма да рефлектира върху федерациите.

"Това, което сме направили, е да балансираме по най-добрия начин бюджета, така че да получат средства всички онези добре работещи федерации и най-добрите състезатели с потенциал, да подсигурим тяхната подготовка. Ние не сме преминали към орязване на бюджетите на федерациите и няма да пристъпим към подобно нещо. Ще съберем всички възможни резерви, с които разполага Министерството на младежта и спорта, за да могат да бъдат разпределени по най-ефективния и балансиран начин средствата", обясни министър Лечева пред bTV.

Министър Лечева съобщи, че федерациите и в момента подписват своите договори, като предстои това да направят и спортните клубове. Процедурата върви по предварително заложения план. Лечева обясни и актуалната ситуация във федерацията по вдигане на тежести.

"Имаше дълго тлеещи конфликти. Опитахме се с диалог със спорещите страни да търсим точки на обединение. Надявам се, че постигнахме споразумение. Това, което декларираха и двете страни на срещата в министерството е, че ще бъдат оттеглени всички жалби", допълни тя.

За финал Лечева за пореден път коментира и темата около стадионите на футболните грандове ЦСКА и "Левски".

"За стадиона на ЦСКА - когато бъдат изготвени проектите, защото вече нещата са извън нашите ръце, а в Столична община и при главния архитект, ще бъде направена и първата копка. От наша страна, каквото беше необходимо, е направено. Колкото до "Левски" - много съжалявам, защото клубът имаше една много добра възможност за реализация на техните бъдещи планове със сериозен инвеститор с опит в управлението във футбола", добави тя и пожела успех на "сините" в намирането на ново устойчиво решение за бъдещето на клуба.