Легендарни имена от актуалния елит на спортната гимнастика пристигат във Варна за състезанието от Световната купа.

Надпреварата е в Двореца на културата и спорта на 27 и 28 май, като в тези дни са квалификации. Финалите са на 29 и 30 май.

Сред заявените гимнастици впечатление правят изключителни фигури като олимпийската и световна шампионка Оксана Чусовитина. Тя е считана за феномен в спортната гимнастика и не смята да се отказва дори на 45-годишна възраст.

Ако има спортист, когото можем да определим като легенда или дори мит в нейната дисциплина, това е точно ветеранката в гимнастиката.

Чусовитина е родена в Узбекистан, като се е състезавала за три държави - СССР, след това обединения тим на атлетите от бившия СССР в началото на 90-те години, после Германия и накрая Узбекистан. Именно тази страна ще представлява и във Варна.

Оксана има два олимпийски медала - злато и сребро, спечелени с ОНД (1992 г., злато отборно) и Германия (2008 г., сребро).

Уникално, неостаряващата гимнастичка има титли от Световно първенство (3), Европейско първенство (1), Азиатски игри (2), както и Ислямски игри (1, пак с Узбекистан). Отличията и от големи надпревари са общо 32.

Очаква се уникалната Чусовитина да участва това лято на своята осма олимпиада в Токио.

Embed from Getty Images

Тя е единствената със 7 гастрола на летни игри, като с появата си в Рио 2016 мина рекорда на Йордан Йовчев. Българската гимнастическа легенда има 6 представяния на олимпийските игри.

Друго голямо име във Варна ще е Епке Зондерланд (Нидерландия) - олимпийски и световен шампион. Той може да се похвали също с дълголетна кариера, като продължава да покорява върхове и на 35 години. И остава един от най-популярните гимнастици изобщо на планетата.

Заявените участници в Световната купа са 150 и ще представят близо 30 държави. Сред популярните имена се открояват още олимпийски и световни медалисти като Филип Уде (Хърватия), Марин Бойе (Франция), Александър Шатилов (Израел) и др.

За съжаление стартовете ще са без публика заради противоепидемичните мерки. Има надежда до седмицата на състезанието те да се променят у нас, но към момента ситуацията е такава.

Според изискванията състезателите трябва да представят отрицателни тестове за Ковид при пристигането си у нас, като в страната ни отново ще бъдат проверявани.

За България при мъжете ще стартират Дейвид Хъдълстоун, Йордан Александров, Димитър Димитров, Теодор Трифонов. В последния момент друг от националите ни - Исус Маринов, получи контузия.

В женския състав са: Десислава Маслева, Валентина Рашкова, Виктория Чакова и Елизабет Николова.

Епке Зонерланд

Снимка: Getty Images

Дейвид Хъдълстоун

Снимка: Павлин Даскалов