Най-успешната скиорка за всички времена Линдзи Вон говори пред FOX News, но не за състезания, победи или загуби в спорта.

37-годишната американка, която има три световни и една олимпийска титли, разкри детайли от състоянието си в последните месеци и години от кариерата.

Линдзи вече е разкривала, че е страдала от депресии и е минала през терапии, но сега за първи път открито говори по темата в детайли.

"Имах някои проблеми с пренастройката си към живота след края на спортната кариера, но това не е нищо необичайно за професионален атлет - казва в интервюто Вон. - Започнах да пиша книгата за своя път, което се оказа най-добрата възможна терапия за мен. Това ме подготви най-добре за следващия етап, който ме очаква.

Депресиите започнаха някак изведнъж. Това са различни състояния. Една сутрин тялото и мозъкът ти отказват да станеш, да отидеш да тренираш, да направиш нещата, които винаги правиш. Нямаш цел, не мислиш какво изобщо ще се случи в този ден.

В последните години вече доста открито се говори за това - за стреса, за бърнаут, паник атаки и депресии. Преди не беше така. Но все още хората са някак притеснени да го правят. Не бива.

Най-трудната част от тази битка е именно това - да споделиш със света с какво се бориш. Защото това не е срамно или нещо, което те прави неудачник. Това е заболяване, това е психическо състояние на неизправност. Понякога е ОК да не си ОК, казано най-просто. И останалите трябва да имат разбиране за това, тъй като не се знае кога ще бъде техният ред.

Аз имах нужда да сваля товара от плещите си и да заговоря открито за това. И предприех терапията. Много хора не го правят, виждала съм ги с очите си. Някои от тях провалиха кариерите си по този начин, оставяйки се под тази тежест.

Има много аспекти... Понякога ти липсва увереност, защото някой прави коментар за външния ти вид, за килограмите или нещо друго - аз съм жена и това няма как да не е фактор.

Имало е случаи да усещам негативните погледи, когато съм била на партита, например. Там има хубави жени, аз също се смятам за една от тях, но чувам зад гърба ми комента за това, че имам повече мускули по тялото си от тях. И други подобни... Дреболии, които сриват увереността на човек. Не само едно такова нещо, но натрупването им.

А в условията на пандемията психическите сривове вече са нещо масово, убедена съм. Тази рязка промяна на ежедневието е твърде силен фактор за много хора. Та кой бе готов за нея?

Днес се чувствам отлично, всъщност вероятно не съм се чувствала така добре от години. Приоритизирам хората и дейностите около себе си, правя неща, които ми носят удовлетворение, имам самочувствието, че живея пълноценно."

Снимка: AP/БТА