Руски флаг няма да бъде развяван в нито един момент по време на Олимпийските игри в Париж догодина.

В това увери френският президент Еманюел Макрон, който коментира горещата тема около участието на спортисти от Русия и Беларус в надпреварата.

"Разбира се, че няма как да има руски флагове по време на Олимпийските игри в Париж. Мисля, че има консенсус по този въпрос. Русия, като страна, не е добре дошла тук във времена на военни престъпления и депортиране на деца", заяви Макрон в интервю за местния всекидневник "Екип".

Все пак обаче държавният глава призна, че единствено Международният олимпийски комитет има правомощията да реши сложния казус.

"Истинският въпрос е какво ще направи МОК за участието на руски спортисти. Това е казус, който не бива да бъде политизиран", допълни Макрон.

Към момента от МОК все още не са излезли с окончателно решение относно участието на руски и беларуски спортити. Голямата дилема е дали те да бъдат допуснати под неутрален флаг - нещо, което не бе прието нито в лагера на пддръжниците на Украйна, нито в Москва.

Президентът на организацията Томас Бах призна, че има сериозен политически натиск, но няколко пъти се обяви в подкрепа на спортистите, които не бива да стават жертви на политиката.

В момента Русия е извадена от почти всички отборни надпревари, а на индивидуално ниво международните федерации решават сами.

Като ограничения има и за спортистите на Украйна, които получиха забрана от президента Зеленски да участват на всякакви международни състезания, на които има и спортисти от Русия и Беларус.