Месец преди олимпийските игри в Париж, най-доброто време за годината на стоте метра при жените в леката атлетика бе подобрено.

А това е ясна заявка какво ни очаква в спринта във френската столица.

На тестовете на американския олимпийски тим в Юджийн, Орегон, световната шампионка Ша`Кари Ричардсън избяга стоте метра за 10.71 секунди, с което би най-доброто време за 2024-а. Тя влиза в най-силната си форма точно навреме, за да потърси първа олимпийска титла в кариерата си.

Ричардсън стана първа на световното първенство в Будапеща миналата година, където взе сребро на 200 м, както и още една титла - с щафетата 4х100 м на Щатите.

Тя не участва на игрите в Токио през 2021-ва заради положителна проба за употреба на канабис, като тогава също се очакваше да е фаворит за златото.

Сега ще има шанс да поправи това, като влиза в Париж с най-доброто време за годината, а и като №1 в ранглистата на стоте метра.

"Много време измина от всичко, което се случи преди Токио - каза след бягането си в Орегон шампионката. - Научих много, знам си урока. Не гоня определено време или рекорда на Фло Джо, а просто искам златото."

Най-доброто време на Ша`Кари дотук е именно на световното в Будапеща миналата година - 10.65 сек.

Рекордът на Флорънс Грифит-Джойнър не е докоснат от 1988 г., а той е 10.49 секунди.