Международният олимпийски комитет обвини Русия, че "политизира спорта", като се кани да проведе Игри на приятелството през септември - ново състезание, което конкурира Олимпийските игри. Поради тази причина беше наложена и санкция - руски и беларуски спортисти няма да участват в традиционния парад на нациите при откриването на Олимпиадата в Париж.

МОК, който позволява участието на руските атлети на следващите Игри в Париж през лятото единствено под неутрален флаг и при положение, че те не подкрепят руската инвазия в Украйна, поиска от спортния свят и от правителствата, които са поканени от Москва, "да откажат участие и подкрепа", се казва в декларация.

Анонсирано от няколко месеца, първото издание на Летните игри на приятелството трябва да се проведе в Москва и Екатерининбург следващия септември, напомня световната организация, докато Зимните игри на приятелството са предвидени в Сочи през 2026, където се проведоха и Зимните олимпийски игри през 2014.

МОК не упреква Русия, че организира мултиспортни събития извън неговата егида, тъй като вече има такива състезания - Игрите на британската общност или на франкофонията, но я упрекна, че го прави през "дипломатическа инициатива", както и през директни контакти с "правителствата в целия свят".

"За да бъде още по-явна политическата им мотивация, те умишлено пренебрегват спортните институции", подчертаха от МОК и допълниха, че виждат "циничен опит" да се използват спортистите за "цели за политическа пропаганда" в нарушение на олимпийската харта.

Освен това, Международният олимпийски комитет обвини Москва в "абсолютна липса на респект за световните норми за борба с допинга", напомняйки опасенията на Световната антидопингова агенция по отношение на Игрите на приятелството заради измамите по време на Олимпийските игри в Сочи.

"Тази позиция е подсилена от факта, че Руската антидопингова агенция не се подчинява на световния антидопинг код, както и че няма сертифицирана лаборатория в Русия", добавиха от МОК.

Малко след това пък комитетът забрани на руските и беларуски състезатели да участват в парада на спортистите по време на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Това каза пред медиите Джеймс Маклауд, директор на отдела за връзки с националните олимпийски комитети на МОК.

Маклауд каза, че решението за тяхното участие на церемонията по закриването на 11 август ще дойде на по-късен етап.

"Руските и беларуските спортисти няма да участват в парада на нациите, но те ще имат възможност да присъстват на церемонията по откриването на Игрите", коментира той.

Медалите на състезателите от двете държави няма да се вземат предвид в генералното класиране по отличия на Олимпийските игри в Париж.

"12 спортисти с руски паспорти и 7 от Беларус имат квоти за Игрите до момента", коментира Маклауд.

Снимка: Getty Images