Международният олимпийски комитет отказа да се произнесе окончателно около казуса с участието на руски и беларуски спортисти на предстоящата олимпиада в Париж догодина, като засега те остават в програмата.

В официално изявление се казва, че въпросните състезатели най-вероятно ще могат да участват, но под неутрален флаг. Въпросът обаче засега остава отворен и все още няма финално решение, но на този етап забрана липсва.

Позицията на МОК идва след думи на украинския президент Володимир Зеленски, който публично призова за изхвърляне на руснаци и беларуси от олимпийското движение и Игрите в Париж 2024. За да участват обаче, въпросните спортисти все пак ще трябва да отговарят на едно важно условие - да не са изразили публично подкрепата си към руската агресия в Украйна.

През декември президентът на МОК Томас Бах заяви, че организацията му е изправена пред сериозна дилема. Но изрази надежди, че спортистите няма да се превърнат в жертви на политиката. И призова международните федерации да допуснат руските състезатели под неутрален флаг.

Някои спортове се съобразиха с препоръката. Така например две беларуски тенисистки - Виктория Азаренка и Арина Сабаленка - могат да се срещнат на финала на сингъл при жените на Australian Open този уикенд.

В повечето спортове - индивидуални или колективни, обаче санкцията срещу руските състезатели е цялостно изваждане от международни надпревари.