Летните игри Париж 2024 ще дадат олимпийски дебют на мъжете в артистичното (художествено) плуване - дисциплина, доскоро популярна като синхронно плуване.

Те имат право да се състезават в нея вече от няколко години и единици дори печелят медали, а италианската двойка Джорджо Минисини и Лукреция Руджиеро (на снимката горе) взеха злато на световното първенство по плувни спортове в Унгария през юни тази година.

Но не се очакваше олимпийското движение да допусне радикалната промяна и в спорта под егидата на петте кръга.

Днес обаче МОК обяви, че от игрите в Париж след година и половина всеки от десетте отбора има право да включи по двама мъже в състава си. Тимовите листи са от осем състезатели.

Така историята отново е пренаписана, а Минисини може да стане златен олимпийски медалист, ако повтори представянето си от Будапеща.

Embed from Getty Images

Синхронното плуване дълго бе считано за изцяло дамски спорт, а немалко големи фигури в него се изказваха, че включването на мъже цялостно променя концепцията, визията и аурата на състезанието. Именно затова и се потърси ново, по-подходящо име, та се използва artistic swimming (артистик в гимнастиката разбираме като художествена - б.р.).

За първи път то стана олимпийски спорт през 1984-а в Лос Анджелис, а за първи път през 2024-а ще е със смесено участие от полове.

"Това някога бе считано за невероятно, за мечта - коментира веднага решението на МОК американицът Били Мей, който е първият мъж, някога участвал в състезание в този спорт (2015 г.). - Това доказва, че мечтите се сбъдват, а ние сме мечтатели.

Равенството между половете би следвало да е един от първите принципи във всеки спорт и ето, че нашият върви с големи крачки към него."

Шефът на световните плувни спортове Хюсеин ал Мусалам също реагира на новината:

"Мъжете са доказали, че имат качествени състезатели в артистичното плуване. Сега ще получат и най-голямата сцена да се изявят. Страхотно е, нямам търпение да видя състезанията в Париж!"

Игрите във френската столица са през август 2024-а.