Нахлуването на Израел в Газа не е идентично с това на Русия в Украйна и затова санкции няма да има.

Това обяви членът на Международния олимпийски комитет Пиер-Оливие Бекерс-Виян относно горещата тема за евентуални наказания към израелските олимпийски на предстоящите това лято Игри в Париж.

От олимпийския комитет са категорични, че засега санкции по политически причини са наложени само на Русия и не се обсъждат други държави.

"В момента е изключено да си представим санкции срещу Израел, обяви членът на МОК. - Причините, които накараха МОК първоначално да санкционира Русия, а след това и Руския олимпийски комитет, са много конкретни. Русия и комитетът ѝ подкопаха основни части от Олимпийската харта. Не такъв е случаят с Палестинския олимпийски комитет, нито с Израелския олимпийски комитет, които съжителстват мирно заедно", уточни Бекерс-Виян.

Призивите за санкции срещу Израел идват заради военния конфликт в Ивицата Газа. Страната търпи и доста критики за затрудняване на доставките с хуманитарна помощ към палестинците в района.

Русия пък ще участва на Олимпийските игри в Париж под неутрален флаг и без химна си, както и без представители във всички отборни спортове.