Международният олимпийски комитет още веднъж подчерта позицията си за руските и беларуските атлети, и тяхното участие на летните игри в Париж 2024.

И тя остава непроменена - "допускане в неутрална територия", като спортисти без флаг и химн, но с пълно право да преминат пресявките и да покрият нормативите за състезанията във френската столица.

МОК публикува официално съобщение по темата, след като отново дойдоха укори от правителството в Киев, че не се прави достатъчно да бъдат санкционирани руснаци и беларуси в спорта.

"Правителствата и политиците не могат да решават този въпрос - пише в съобщението на олимпийския комитет. - Това ще е краят на международното спортно движение, каквото го познаваме.

Ако политизираме до такава степен спортното поле на най-високата сцена - Олимпийските игри, това няма да позволи те да имат значението, което имат сега. Те няма да са възможни.

Огромното мнозинство от спортисти и спортни хора в света подкрепят такъв подход."

Добавено е и мнението на лидерите на Г-7, които на срещата си в Хирошима през месец май са обсъдили - по молба именно на МОК, и позиция по спортната гореща тема на годината.

И тя е, че се подкрепя мнението на МОК и позицията, че руснаците и беларусите могат да участват като неутрални спортисти и отбори.

Отговорът идва, след като Вадим Гуцаит - спортният министър на Украйна, обвини МОК в двойни стандарти. И призова руснаците и беларусите да не бъдат допускани до олимпийски квалификации.