Международният олимпийски комитет приветства призива за спазване на "олимпийското примирие" по време на Игрите в Париж. Това заяви на специална пресконференция президентът на централата Томас Бах.

"МОК напълно приветства тържественото обръщение на президента на Общото събрание на ООН Денис Франсис - каза Бах. - Олимпийското примирие представлява самата същност на онова, което представляват Олимпийските игри - мир, единство и надежда за изграждане на по-добър свят.

Преди няколко дни Франсис призова всички нации да демонстрират ангажимента си към олимпийското примирие по време на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж. Не бяха споменати конкретни държави, но е ясно къде по света в момента горят военни конфликти.

Резолюция за спазване на примирието беше официално приета от ООН през ноември миналата година. Примирието започва от седем дни преди началото на Олимпийските игри (те стартират на 26 юли тази година) и продължава седем дни след края на Параолимпийските игри през август.

"Тържествено призовавам всички държави-членки да демонстрират своя ангажимент към Олимпийското примирие за Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж през 2024 г. и да предприемат конкретни действия на местно, национално, регионално и световно ниво за насърчаване и укрепване на култура на мир и хармония, основана на в духа на примирието", каза председателят на Общото събрание на ООН Денис Франсис преди няколко дни.

В традициите на спорта е войни да спират по време на олимпийски игри.