Международният олимпийски комитет е категоричен, че ще има сериозен брой санкции към Русия и Беларус за Олимпиата в Париж следващото лято, но остави широко отворена вратата за участието на атлети от двете страни.

Разбира се, това ще става без флагове, химн и каквито и да е национални символи, но на този етап изглежда, че всеки руски и беларуски спортист, който успее да покрие нужните изисквания, ще бъде част от Олимпиадата.

Тези намерения на МОК станаха ясни още преди седмица, което предизвика сериозна вълна от недоволство, а Украйна дори заплаши, че ще бойкотира игрите в Париж.

Цялата сага накара председателят на Руския олимпийски комитет Станислав Поздняков публично да обяви намеренията на Русия да се превърне в част от Азия, що се отнася до спортната карта, като по този начин атлетите на страната да си спечелят квоти чрез азиатските квалификации, на които той е уверен, че руснаците ще участват.

По този казус МОК отговори, че санкциите към Русия и Беларус важат с пълна сила, като двете страни продължават да са изключени от международните състезания, а също така техни официални представители нямат право да присъстват на събитията. Остава и забраната за организиране на международни събития на територията на двете страни.

Това обаче по никакъв начин не означава, че отделните атлети от Русия и Беларус, явявайки се без флаг и национални символи, нямат право да участват на състезания. По логиката на МОК, в този случай Русия не е част от надпреварата, замесен е само атлет, който е родом от тази страна, но в момента е с бял флаг и представлява само себе си.

По този въпрос още след старта на войната МОК даде свобода на всяка международна федерация сама да решава как ще процедира.

Така например тенисът допуска атлети от двете страни, а Арина Сабаленка дори спечели Australian Open преди седмица. Ако ситуацията остане такава, то топ тенисистите на Русия и Беларус ще могат да си спечелят квота за Париж.

Този пример важи за всеки спорт, чиято федерация допуска участието на спортисти или отбори от двете страни.

Има спортове, които тотално спяха руснаци и беларуси, като на този етап изглежда трудно да видим техен представител да участва в състезания, но именно тук идва опцията Азия.

Ако един спорт забранява участието на руснак на Световно или Европейско, това в никакъв случай не означава, че азиатските му управници няма да позволят участието му на континенталната олимпийска квалификация, която се провежда изцяло под тяхно ръководство.

Казусът със сигурност е сложен, а пасивността на МОК и липсата на категорична и ясна позиция го правят още по-заплетен.

Ясно е, че Русия и Беларус ще направят всичко възможно а пратят атлетите си в Париж, докато в същото време Украйна сондира мнения и търси съюз от нации, които ясно да застанат против каквото и да е участие на руснаци и беларуси.

Оставането на всеки спорт и всяка федерация да решава сама, може да доведе до още хаос в света на спорта в следващите месеци, когато започват състезанията, на които всеки атлети ще се стреми към олимпийския норматив.