С питка, с музика и танци село Крепча ще посрещне своята звезда в шахмата Нургюл Салимова. 20-годишната българка спечели сребърен медал от Световната купа в Баку, Азербайджан.

"Играчките й бяха фигурките, Нургюл нямаше други играчки. Стигна до световно ниво благодарение на баща й и дядо й - сподели кметът на Крепча Бахри Алиев пред bTV. - Тя е икона за Крепча, трябва да бъде и за цяла България", каза още кметът.

По думите му, тя не ходи на дискотека, а се занимава само с игра на шах.

Любопитен коментар направи и треньорът на Нургюл - Живко Жечев, според когото тя е изглеждала състарена при награждаването. Спецът сподели, че е разговарял с Нургюл и се е опитал да я окуражи, но тя се чувствала изморена и разочарована от това, че не успя да спечели битката с рускинята Александра Горячкина. А първите й думи са били "Можех да спечеля".

"Умората е голяма, но тя бързо ще се възстанови, сподели Жечев пред bTV. - Аз съм играл на много по-ниско ниво от нея и ми се е случвало на любителски турнир да отслабна с 3 килограма за 7 дни. Без да се затичам и да се изпотя. Не гледам на живо нейните партии и на останалите мои възпитаници, защото ако гледах, отдавна щях да съм приключил. Поговорихме доста късно вечерта след турнира. Естествено, има разочарование - това е световен финал. Няма спортист, който да е безкрайно щастлив, като го загуби. Мисля, че по-скоро се чувстваше огромната умора, която сега вече й тежи. Ще поспи, ще се възстанови и ще си дойде. Първите й думи бяха "Можех да спечеля", сподели треньорът.

Той бе категоричен, че Нургюл е била по-добрата от двете шахматистки, но напрежението и липсата на опит са се оказали решаващи. А за да се пестят средства, българката ще лети от Баку със самолет до Турция, като от там ще се прибере с автобус.

Нургюл Салимова се очаква да пристигне в родния край в четвъртък или в петък. Вече са поръчани плакати и афиши, с които администрацията публично да поздрави за успеха съгражданката си.

"Беше близо до победата в първата партия на тайбрека. Ако се играеше в спокойна обстановка, от 100 пъти щеше да спечели 100 пъти. Ще я посрещна с прегръдка и бащина обич. Аз Азербайджан ще тръгне за Турция със самолет, оттам - най-вероятно с автобус за България. Предстои да видим дали заради вниманието на медиите ще бъде решен проблемът с финансирането в шахмата. Много пъти сме попадали в медиите с успехи, но всяко чудо за три дни. Дано този път не се случи така", пожела си Жеков.

С коментар за представянето на Нургюл се включи и Силвио Данаилов. Той също бе категоричен, че българката е по-добра от Горячкина, но не е успяла да го покаже. И й предрече скоро да стъпи на световния връх.

"Българката е по-талантливата от двете финалистки и играе по-добре от рускинята Горячкина, но я подведоха нервите. Всички, които разбират от професионален шах на високо ниво, са наясно с това. В такива финали обикновено печели този, който успее да запази хладнокръвие и да издържи на нервното напрежение заради големия залог.

Тук обаче по-богатият опит на Горячкина си каза думата. Въпреки всичко, Нургюл се представи блестящо и придоби безценен опит, който ще и бъде от голяма полза в предстоящия турнир на претендентките в Торонто през април 2024 г. Смятам, че ако продължава да работи упорито и получи подходяща спонсорска подкрепа от държавата, Нургюл ще е следващата световна шампионка за жени", заяви пред "Експресо" Данаилов.