Европейската вицешампионка Валентина Георгиева тренира на нов прескок, който беше осигурен специално от Българска федерация гимнастика за подготовката й преди олимпиадата. Уредът, произведен от фирма "Gymnova" е същият, на който ще се проведе състезанието по спортна гимнастика на Игрите в Париж 2024.

Прескокът вече е в залата на "Раковски" и Георгиева ще може да скача на него до заминаването си за френската столица.

"Чувствам се страхотно, защото за мен се прави особено такъв голям жест. В момента се занимаваме с монтирането на прескока и ще го подготвим да скачам на него и да се подготвя за олимпиадата", каза гимнастичката.

До Игрите в Париж остана около месец, но Георгиева не участва по-голямо напрежение.

"По-скоро даже се успокоявам все повече, когато наближава този ден, защото не го мисля толкова, не се затормозявам толкова, гледам да си минавам тренировките както трябва, да се натоварвам достатъчно, за да не се изморявам повече. И времето тече и ние се доближаваме, и сме почти на финалната права", добави тя.

17-годишната Георгиева ще проведе лагер в Париж преди надпреварата.

"Ще бъде много полезен първо, защото ще свикна с обстановката, ще свикна с всички други спортисти там - и от България и от чужбина. Предполагам ще видим и залата, в която ще се състезаваме. Като цяло това много ще помогне и психически, не само физически, и ще сме много по-подготвени", заяви още националката.

В турнира по спортната гимнастика тя ще играе с още един представител на България - Кевин Пенев.

"Ще бъдем двамата, която е успокояващо, но и също така съм свикнала да бъда сама, тъй като и на Световните купи бях само аз с треньора ми. Друго е, когато си сама жена, защото ние с Кевин тренировките ни ще са в различни дни и състезанието е в различни. Дай боже да стигнем и финалите са ни в различни дни. Подкрепата на Кевин наистина ще окаже много голямо влияние, тъй като е по-голям от мен, играл е на повече състезания от мен.", каза Георгиева, която очаква подкрепа от българите в залата.

Георгиева ще играе на три от четирите уреда в Париж - без земна гимнастика.

"Решили сме да играя на всичко без земя. На олимпиадата започвам с успоредка, съответно имам успоредка, греда, когато е земята ще си почивам и последен уред ще бъде прескок. Цялото това нещо го правим не защото трябва да търся обиграване или нещо, ами защото трябва да претръпна преди прескока. Както говорихме, коментирахме с треньора ми състезанието е като всички други, пак е на подиум, пак със същите уреди. Но въпросът е, че ти като знаеш, че е олимпиада това малко те натоварва психически и идва една свръхсила, идва адреналин и почваш да трепериш . . . не искаме да се пренавивам на прескока като е само един уред, за да не направим беля. Ще играя два уреда преди него, за да мога да се успокоя и да знам, че вече каквото зависи от мен ще бъде направено", каза националката.

Квалификацията на турнира в Париж е на 28 юли, когато тя ще навърши 18 години.

"За рождения си ден си пожелавам да съм здрава. На първо четене да съм здрава, другото, каквото зависи от мен, ще бъде направено. Разбира се, Дай боже да има финал, защото какво по-добро от това да навършваш пълнолетие на олимпийските игри", коментира тя.