Тотнъм официално показа новия си стадион и впечатли с инженерната способност за толкова малко време да се построи толкова красиво творение на човешката мисъл. Е, и за 1 милион британски лири, разбира се...

Но случаят в Лондон не е прецедент. Човекът отдавна строи сгради, които изглеждат величествено отвън и отвътре, и това в не по-малка степен важи и за спортните съоръжения. Времената на стадионите, които са "игрище и няколко трибуни отстрани" отдавна отминаха.

ВИЖТЕ ГАЛЕРИЯ С ЧАСТ ОТ НАЙ–АТРАКТИВНИТЕ СТАДИОНИ ПО СВЕТА >>>

Какъв по-подходящ момент от появата на новото бижу в Лондон, за да разгледаме един от най-красивите арени, създадени за спорт по целия свят?

Те не просто изглеждат добре, но и имат своята историческо влияние в 20-и и 21-и век.

В повечето случаи лесно си връщат финансовата инвестиция, тъй като са дом на големи спортни институции, които събират фенове от цял свят.

А спортът е един сериозен бизнес. И това не важи само за футбола, нито пък само за европейския спорт.

В развитите държави да строиш за спорт никога не е излишно, защото арените не само приемат такива събития, но могат да бъдат използвани за концертни прояви, както и всякакви други обществено важни събития с голям мащаб.

Статуята на Исус Христос на фона на "Маракана" е една от най-красивите футболни гледки дори и да не сте религиозни. Няма как да я пропуснем. Историческият футболен дом на Рио Де Жанейро се ползва от Фламенго, Флуминензе и националния отбор. Събира 79 хиляди души, а първите събития на него са през 1950-а година. Приемал е финалите на Световно първенство по футбол (1950-а и 2014-а), както и Олимпиадата през 2016-а.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Предлагаме ви в галерията ни най-скъпият стадион в света, най-големият като капацитет, както и някои уникални арени в Европа, Северна Америка и Азия, които подбрахме по различни показатели като "най-зрелищни".

Въпросът, който искаме да избегнем, но няма как да не си зададем в един момент от разглеждането - а къде сме ние?

За какви 30-хилядни стадиони говорим, за какво домакинство на Световно първенство? Но, млъкни, сърце...

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА НЯКОИ ОТ НАЙ-ЗРЕЛИЩНИТЕ СПОРТНИ АРЕНИ НА ПЛАНЕТАТА>>>

Този подвижен покрив на "Мерцедес Бенз Арена" в Атланта е може би един от най-красивите в света. Стадионът е чисто нов - открит през август 2017-а и е дом на Атланта Фалконс (американски футбол) и Атланта Юнайтед (футбол). Именно развитието на футболния отбор налага строежа на страхотното съоражение, на което се игра и последният Супербоул.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Сиатъл е красив град и това личи от тази гледка на "СенчъриЛинк Фийлд". Арената е дом на Сиатъл Сийхоукс (американски футбол) и Сиатъл Саундърс (футбол). Събира 67 хиляди души и това със сигурност е най-красивата му снимка.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

"Алианц Арена" е домът на Байерн (Мюнхен) и външният му дизайн е уникален спрямо тези на останалите стадиони. Построен е през 2005-а и събира 75 хиляди души, като струваше 340 милиона евро. Прие финала между Байерн и Челси (1:1) в Шампионска лига през 2012-а, както и полуфинала на Световното първенство през 2006-а между Франция и Португалия (1:0).

Снимка: Getty Images/Guliver Photo