Медиите в Русия не останаха безучастни към новината, че Александър Касперович става треньор на мъжкия национален отбор по биатлон на България. Наставникът е противоречива фигура, но изглежда някои хора в родината му не са щастливи от това, че напуска в друга посока.

"Личният треньор на световния шампион Александър Логинов, както и Витали Нориицн, любимец на женския ни отбор са по-необходими в България", гласи днешно заглавие на популярното издание sports.ru.

Руснаците твърдят, че Касперович ще продължи да индивидуалната си работа с Логинов, който тази година завоюва първата си световна титла в спринта.

62-годишният наставник обаче си остава противоречива фигура, след като бързо са припомнени неуспехите му в отборните дисциплини - през 2015 почти целия мъжки национален отбор на Русия се вдига на бунт срещу него, а през следващата година не е спечелен нито един медал от Световната купа.

За сметка на това Норицин изглежда като наистина ценен кадър, за когото в Русия съжаляват, че са загубили. 

36-годишният треньор има зад гърба си достатъчно опит и е спечелил уважението на всички в националните отбори на родината си - от момчета, през девойки и чак до представителните тимове.

Касперович и Норициин са поредните специалисти в биатлона, които напускат Русия, за да работят в други държави.

През 2018 година Павел Ланцев смени "Сборная" с Канада, Андрей Прокунин работи за Южна Корея и Украйна, а сега отново е в Корея, Сергей Башкиров също изкара един сезон в Корея, след което се върна у дома, а най-пресният случай е Андрей Падин, който от миналата година работи в Беларус.