Любопитно решение се готви да вземе федерацията по биатлон и то е свързано с името на новия главен треньор на националния отбор за мъже.

За поста са водени преговори с Александър Касперович и негов асистент, също руснак. На днешното заседание на Управителния съвет на федерацията, назначението може да стане факт, като информацията идва от медии в Русия.

Друг техен сънародник - Николай Захаров, който досега водеше мъжете, поема младежкия отбор.

Заплатите на руските треньори ще са доста сериозни, но далеч не това е най-озадачаващото. А последните събития около Касперович.

Евентуалният нов национален треньор безспорно е голямо име в биатлона, но както с успехи, той е свързван и със скандали. Неговият период начело на руския отбор донесе титли и медали на Антон Шипулин, Александър Волков, Антон Бабиков, Александър Логинов и т.н.

Преди това е водил с големи успехи и юношеския, и женския тим на Русия, включително до злато от Световни първенства, а и до индивидуални титли от Олимпиада.

В последните месеци обаче името му се чува най-вече след поредната информация за полицейска акция в хотелските стаи на руските биатлонисти. Това се случи след замесването му около скандала с допинг на Александър Логинов преди 6 г. Именно Касперович и до днес продължава да е негов личен треньор.

През февруари тази година това се случи и на Световното първенство в Антхолц, където италиански ченгета влязоха в 6 ч сутринта при спящите Евгений Гараничев и Александър Логинов. Иззеха лаптоп и телефон на втория, обискираха вещите му.

На същото първенство Касперович бе с руския отбор, въпреки че нямаше издадена от Международната федерация акредитация и позиция в състава. Такава му бяха осигурили украинците, но е ясно, че треньорът е бил на първенството покрай Логинов и руснаците.

След наказанието на биатлониста за допинг през 2014-а, подозренията падат именно върху треньора му. Така и до днес е гледан с огромни подозрения от световната централа в този спорт, въпреки че успехите и изградените от него състезатели са достатъчно много.

Embed from Getty Images

По-рано днес президентът на федерацията Екатерина Дафовска призна, че са водени разговори и има съгласие от двама руски треньори. Единият, както твърдят в Русия,  именно споменатият Касперович.

Вероятно репутацията му като сериозен специалист е надделяла при избора, но остава съмнението дали последните събития около него няма да хвърлят сянка и върху българския отбор.