Легендата на българския спорт Нешка Робева отправи сериозни критики към държавата, която според нея е забравила юбилея на двукратния олимпийски шампион по спортна стрелба Таню Киряков.

Бившият състезател стана на 60 години на 2 март, а според Робева държавата е можела да направи нещо по случая.

"На 2 март един голям Българин, изключителен Спортист и Човек - Таньо Киряков, навърши 60 г. Говорим за Личност.

Никой не отбеляза годишнината му. Не се сетихме да инициираме комитет, да съберем подписи, за да обясним надълго и широко, кой е Таньо Киряков. Да внесем предложението-подписка в Президентството, от там да я препратят в Министерски съвет и ако те великите, преценят и гласуват /50% плюс един/, че да - заслужава, да я върнат на Президента, който да потвърди и връчи отличието... Да, може би това е правилно, но за Личности, като Таньо - надали.

За тези, които не знаят - става дума за участника на 6 Олимпиади от името на България, два пъти Олимпийски и веднъж бронзов медалист от три Олимпиади, трикратен Европейски шампион и носител на Световен рекорд в стрелба с пистолет. За човек, който използваше всичките си контакти и възможности, не за да забогатее, а за да помага на Клуба си, да набавя екипи оръжие и патрони, за бъдещите шампиони на България. Прави го и сега. Работи с децата на "Левски" без да взема стотинка, защото е Таньо, защото е Човек. Защото е един от онези, за които можем да кажем - Личност! Имам определена вина към него, защото преди години го убедих да влезе в Парламента, смятайки, че спортът има право на свой представител. Повече не се кандидатира... Разбра, че не може нищо съществено да направи и се оттегли. И за разлика от партийните пеперудки и калинки, които прехвърчат от цвят на цвят, търсейки реализация - той я имаше. И защото е Таньо! Таньо Киряков!

Защо не знаем всичко това? Защото си няма PR. И то щатен - добре платен. Защото няма и щатен фотограф и още по- скъпо платен биограф, който да следи всяка негова стъпка, обожествявайки го, по всички възможни медии, когато клубовете и спорта в България мизерства. Защото...

Спомням си един скандал около връчването на орден "Стара планина" на бизнесмен, за мен дълбоко непознат. Но събрали хората подписи - работил човекът, описали го по начин, по който заслужава този орден и го получи. Свидетели сме и на редица самоинициирали се орденоносци...

Скоро в интернет попаднах на личност, която, обаче добре познавам и с почуда видях, че е наградена с Орден "Стара планина" - първа степен?! Запитах се защо?! И прочетох, предполагам обосновката на инициаторите. О, заради това, което прочетох - не "Стара планина", Герой на България, дори на ЕС е малко. Стига да беше истина..

Но Таньо Киряков няма нито едно държавно отличие?! Нито едно! Нито преди. Нито сега.

През 1988г. след Сеул, като Олимпийски шампион - защото е турчин.

Още тогава получи предложение да замине и се състезава за Турция. Ако бе казал - да, сега щеше да бъде милионер и сигурен министър на спорта... В Турция. Таньо отказа. При всичките преживени унижения, реши и остана в родината си - България..

Сега защо?! Защото... Ще спра, иначе бих изрекла тежки, много тежки думи...

Търсих целия ден Таньо да го поздравя, открих го вечерта - след тренировка. Децата от Стрелковия, му бяха направили Празник и той бе щастлив...

Министъра на спорта - Световната шампионка по стрелба - Весела Лечева, му изпрати поздравителен адрес- сетила се в късния следобед?!

Олимпийската шампионка и Председател на БОК - Стефка Костадинова - забрави...

Президенство и правителство? - да си прегледат сътрудниците.

А ние - да опишем заслугите на Таньо Киряков, да съберем подписи и отправим предложение към всички, от които зависи, за най-голямата държавна награда.

Да се извиним на Таньо, въпреки че би трябвало да ни е срам...

Бъди жив и здрав Таньо и учи децата и нас на българщина...", написа Нешка Робева във Фейсбук.