Страните от Източна Африка са известните със своите традиции в бяганията на дълги разстояния, така че победителите в тазгодишното издание на Бостънския маратон не трябва да звучат неочаквано. Легендарното състезание се проведе за 128-и път, като при мъжете бе спечелено от Сисай Лема (Етиопия), който завърши с време от 2:06:17 часа.

След него, на 41 секунди изоставане, приключи друг етиопец - Мохамед Еса, докато трети, на 1:05 минути зад Лема финишира Еванс Чебет от Кения, който стана шампион миналата година.

Лема е четвъртият най-бърз мъж в историята на маратонските бягания и в един момент бягаше с рекордно за трасето в Бостън темпо, но покачването на температурите доведе до по-бавен ритъм за него и нямаше ново върхово постижение.

Хелън Обири от Кения се поздрави с втора поредна победа при дамите - 2:22:37 часа, изпреварвайки с 8 секунди сънародничката си Шарън Локеди. Кенийската доминация в женското състезание бе пълна, след като челната тройка бе допълнена от друга представителка на страната - Една Киплагат, която бе с 44 секунди по-бавна от Обири.

След като миналата година приключи под №32 в надпреварата, тази година българката Милица Мирчеав не взе участие.