Франция триумфира в единичната смесена щафета от Световното първенство по биатлон в Ново Место, Чехия.

В състав Кантен Фийон Майе и Ли Жанмоно, французите продължиха с много силното си представяне на световния шампионат.

Двамата изминаха дистанцията от 6 + 7,5 километра за 36:21.7 минути, като се нуждаеха от три допълнителни патрона при стрелбата, но не влязоха в наказателна обиколка.

Именно стрелбата се оказа решителна в драматичната битка, като при последната визита на рубежа заедно рамо до рамо застанаха Лу Жанмоно за Франция и Ингрид Ландмарк Тандреволд от Норвегия.

Французойката се справи със стрелбата си с един допълнителен патрон, докато нейната съперничка трябваше да влезе в наказателна обиклка, което се оказа и ключовият миг в битката за златото. 

Така след триумфа в смесената двойна щафета и двата златни медала на Жулия Симон в спринта и преследването при дамите, Франция спечели своята четвърта титла от шампионата.

Наказателната обиколка на норвежците им струваше и второто място, където се наредиха Томазо Джакомел и Луиза Витоци за Италия, докато норвежката щафета остана с крайно разочароващия за стандартите им бронз.

Снимка: АР/БТА

За България видяхме тандем от Благой Тодев и Валентина Димитрова, като двамата завършиха на 17-о място от общо 28 щафети.

Те използваха осем допълнителни патрона и направиха една допълнителна обиколка, завършвайки на 2:50.4 минути от първото място.

Снимка: АР/БТА