Нургюл Салимова стигна до стратегическо реми с бившата световна шампионка Тан Зонзъ от Китай, в партия от петия кръг на Турнира на претендентките.

Българката бе с черните фигури срещу лидерката в надпреварата в Торонто, който ще определи съперничка на световната шампионка Дзю Уъндзюн (също Китай), за титлата.

Най-младата сред осемте елитни шахматистки в Канада - 20-годишната Салимова, изигра много спокойно партията си срещу водачката и фиксира третото си равенство от началото на надпреварата.

С него тя събира актив от 2.5 точки, който и отрежда трето място, което дели с Катерина Лагно (Русия), и с индийката Вайшали Рамешбабу. Пред тях са Зонзъ с 3.5 точки и Александра Горячкина (Русия) с 3 т.

В предишните си две партии с черните фигури българката залагаше на Руската партия, но тази сутрин заложи на защита Каро-Кан.

Това даде резултат, тъй като бившата шампионка на планетата така и не успя по никакъв начин да използва предимството на белите фигури. Двете бързо размениха почти всички фигури на дъската и на 37-мия ход вече бяха в топовен ендшпил с равен брой пешки. Самото реми стана факт на 58-мия ход.

Останалите три партии от кръга при дамите също не излъчиха победител.

В следващия шести кръг Салимова ще играе с Горячкина, от която загуби финала на Световната купа в Баку през 2023-а по драматичен начин, след допълнителен тайбрек.