Нургюл Салимова даде първата си пресконференция след второто място в Световната купа по шахмата. Тя стигна до финал на турнира в Баку, където загуби от рускинята Александра Горячкина, но показа, че бъдещето е светло и може да очакваме големи неща от нея.

От Българска федерация по шахмат 2022, организатор на събитието, подариха на Салимова картина, която се казва "Царицата на плодородието" и отчетоха, че се надяват да предстои плодородие от купи и златни медали за шахматистката.

В пресконференцията освен Салимова и Жеков, участваха още и председателят на БФШ 2022 Васил Антонов, членът на УС на БФШ 2022 доц. Венета Петкова, както и юридическият съветник на БФШ 2022 адвокат Христо Митков.

"Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен, надявам се тук да е по-лесно днес. Бях в Баку от 28 юли до 22 август, успях да спечеля шест мача, победих бившата световна шампионка Ана Музичук, а на финала срещу гросмайстор Горячкина пропуснах доста шансове, но не успях да спечеля купата. Играта ми бе достойна за финал, може би нямах достатъчно опит, но съм горда с постигнатото. Усетих подкрепата на много българи и много хора от целия свят, за което благодаря", каза самата Салимовa.

Снимка: БТА

Нашата шахматистка обясни класирането си за Турнира на претендентките, който ще се състои през 2024 година и подчерта, че за там ще трябва сериозна подготовка, но това не я плаши, защото прави това от дете. На въпросната надпревара ще бъде излъчена съперничката на настоящата световна шампионка.

"Радвам се, че засега съм успешна", сподели още Нургюл.

Нейният треньор Живко Жеков бе лаконичен, че е дал достатъчно интервюта напоследък, но все пак заяви - "Горд съм и съм щастлив с успеха на Нургюл. Не беше никак лесно, тя направи един подвиг. Надявам се това да даде силен тласък на детския шахмат. В училищата, по клубовете... И да се появи по-голяма подкрепа от правителство, спонсори и различни организации".

20-годишната спортистка сподели, че се чувства по-уверена от шахматна гледна точка и че не е толкова далеч от най-добрите в света. Също така отчете, че за Турнира на претендентките вероятно ще бъдат нужни допълнителни треньори, но също така и че никога не е спирала да работи и няма да спира да го прави, а преди това ще участва и в други различни надпревари.

Снимка: БТА

"Позициите са фактори, часовника е фактор, много шахматисти са пропускали победи. На финала пропуснах две спечелени позиции и лично вярвам, че това бе от напрежението и неща, които не са много свързани с шах", добави още тя, а по темата "национален отбор" заяви, че има предвид, че би играл единствено за официалния отбор, който е организиран от лицензираната шахматна федерация у нас.

 "Определено ще ми трябва време да се възстановя. Не съм спряла да тренирам и след прибирането си. Дори снощи анализирах един вариант. По-скоро ми трябва почивка от психологическа гледна точка. Шахматът не ми пречи, обичам да гледам и да играя шах, дори сега играя блиц",  продължи шахматистката.

Ръководството на федерацията ще предложи промяна в Закона за спорта и ще направи всичко възможно да няма трудностите, които съпътстват родния шахмат в последните 6-7 години, най-вече заради намесата на ФИДЕ.

Живко Жеков бе категоричен, е международната федерация е разцепила шахмата у нас, тъй като не допуска отбора, който лицензираната федерация е изпратила за участие на световното първенство и така нарушава собствения си устав и харта. Където е зпаисано, че не трябва да се меси в националните федерации, но така или иначе го прави.

"Смятат, че не може да има шахматен живот в България и са назначили една комисия, която да определя съставите на страната ни. И тази комисия е определила друг състав, като е поканила Нургюл Салимова, но състав, изпратен от нелицензирана федерация няма да представлява България. Но Нургюл Салимов няма да участва в отбор, който не вдига флага на България по законния ред", поясни Жеков.

Снимка: Bulphoto

Председателят на федерацията Васил Антонов пък засегна темата с лиценза на федерацията. По неговите думи отношението към БФШ 2022 от страна на ФИДЕ и комисията, спомената от Жеков, е напълно субективно. Според него осъдителната процедура, до която ще достигнат, ще отнеме поне година и половина - а за този период от време не може да бъде спряно развитието на шахмата у нас.

Tой благодари за подкрепата на спортния министър Димитър Илиев и добави, че е в контакт със Стефка Костадинова и БОК, търсейки подобряване на диалога с ФИДЕ. Антонов бе категоричен, че ще действат от позицията на изпълнение на закона, защото право и задължение на лицензираната федерация е да администрира шахмата.