Нургюл Салимова ще получи премия от 10 000 лева за достигнатия финал на Световната купа в Баку.

Това обяви Васил Антонов, който е президент на шахматната федерация, която към момента има лиценз от министерството на спорта.

По думите на Антонов, това е приблизителната сума на разходите на Нургюл за участието й на шампионата в Баку, докато нейният треньор Живко Жеков ще получи 1500 лева.

Освен това Нургюл Салимова сама си заработи 35 000 долара от престижния турнир, който бе с общ награден фонд от 680 000 долара.

В същото време в някои медии се появиха информации, че Нургюл може и да смени своята националност и да представлява Турция или Азербайджан.

Не е тайна, а и нейният треньор Живко Жеков призна пред Dir.bg, че от известно време Нургюл работи с азера Ниджат Абасов от Азербайджан, който й помага да развие своята игра.

В друго интервю пред "Нова", Жеков не скри възможността работата с Абасов да доведе до примамливо предложение към Нургюл от страна на Азербайджан, а защо не и на Турция.

По не говите думи, той не бия я спрял да приема подобна оферта, а ще я остави сама да прецени, но при всички положения подобно предложение би било със сериозни финансови условия.

Темата със смяната на националността също така се завъртя в социалните мрежи, но на този етап това си остава само спекулация и нито се знае за официално предложение, нито за интерес на самата Нургюл да направи подобно нещо.