Испанецът Хесус Анхел Гарсия прикова вниманието към себе си по време на състезанието на 50 километра спортно ходене на Олимпиадата в Токио. Първо, защото е на 51-годишна възраст и второ, защото това е неговото осмо участие на олимпийски игри! 

И последното му, защото дисциплината отпадна от олимпийската програма за Игрите в Париж през 2024 година.

Гарсия остана едва 35-и, но пък с осем участия на Олимпиада зад гърба си, той е абсолютен рекордьор. Нито един друг спортист не може да се похвали с такова постижение. 

“Не мога да отрека, че е нещо невероятно да участвам на осем Олимпиади. Лично за мен е важно, че достигнах до този момент. И че мога да кажа “край” във всеки един момент, в който пожелая”, коментира Гарсия, чието най-добро класиране на олимпийски игри е в Пекин през 2008 година, когато остава точно извън медалите - четвърти.

Четири години по-рано, в Атина, завършва пети. Дебютът му е в Барселона през 1992, след това участва още в Атланта през 1996, Сидни през 2000, както и в Лондон през 2012 и Рио през 2016.

Неостаряващият и изглежда все още изпълнен с енергия рекордьор има не един и два успеха в кариерата си, започнала преди повече от 30 години. Той е световен шампион от Щутгарт през 1993 година, като има и три сребърни медала от шампионати на планетата. Най-скорошният е от 2009 в Берлин, когато е почти на 40 години.

Във визитката му личат и сребро и бронз от Европейски първенства.

“Винаги ще има и малко разочарование, че след толкова участия не успях да стигна до подиума. Късметлия съм, че винаги намирам ентусиазъм и мотивация, за да си кажа - “Още една година”. А когато вече възрастта започна да напредва и контузиите да се обаждат, пак намирах решение как да продължа да работя”, разказва още испанецът, който планира най-сетне да се оттегли от спорта.

Снимка: Getty Images