По-малко от месец след шокиращите разкрития на олимпийската шампионска в шортрека Шим Сук Хи, скандалите в южнокорейския спорт продължават с пълна сила.

В началото на календарната година 22-годишната Сук Хи, която спечели златен медал от Олимпиадата в Сочи през 2014-а призна, че е била жертва на сексуално насилие от страна на треньора си, който също така често я пребивал, в един от случаите дори я ударил със стик за голф.

Публичните разкрития накараха доста корейски спортистки да разкрият за сучаи сексуално насилие от страна на треньорите, като голяма част от тях бяха от шорттрека и бързото пързаляне с кънки - спортове, които са сред най-популярните и най-успешните в Южна Корея.

Пет момичета от тези спортове, разкриха за брутални случаи на сексуално насилие. Те запазиха анонимност и бяха представляване от специална организация, създадена именно с тази цел.

От организацията прочетоха признанията на момичетата пред корейския парламент. Те са запазили анонимност от страх, защото обвинените треньори са доста влиятелни в страната и според тях се ползват с политическа протекция.

Подобни признания имаше и от тенисистка, както и от състезателка по джудо, като се очаква все повече корейски спортистки да се оплачат от сексуално насилие.