Корейската звезда в шортрека Шим Сук Хи разкри подробности за историята на налисие, прилагано върху нея от треньора Чо Же Беом, с когото работи от 17-годишна. Днес шампионката от игрите в Сочи 2014 е на 22, а системният тормоз, включително сексуален, е упражняван именно от Зимната Олимпиада в Русия насам.

През декември Беом бе арестуван, след като в съда започна дело срещу него за физическо насилие срещу няколко състезателки. Но подробности от показанията на шампионката Хи излязоха едва тази сутрин в корейските медии.

"Преди игрите в Пьончан той ме риташе и биеше с юмруци, смятайки, че не съм достатъчно добре подготвена. Излязох на състезанието с мозъчно сътресение, това бе и причината да се проваля. Паднах след старта, бях напълно неадекватна.

Бях на 18 години, когато ме преби със стик за хокей на лед, в друг случай ме ритна в главата и изпаднах в безсъзнание. Всичко това, защото не съм се справила добре в тренировки..."

Новите обвинения обаче са в сексуално насилие, а при доказване на вината на треньора, той отива в затвора за поне 30 години.

Скандалът в Южна Корея е огромен, като в показанията си Хи споделя, че не е единствената жертва в този спорт, както и, че "той не е единственият насилник". Тепърва се очаква да излязат в публичното пространство и да се превърнат в основа на обвинителни актове още случки и събития от близкото минало на този спорт.

Корейците се гордеят с огромни успехи в бързото пързаляне с кънки и шортрека, както и с дисциплината на състезателите си, и методиката. Но очевидно не всичко е известно на обществеността за това как са постигани успехите и какво се крие в "методиката".