Олимпийският шампион на успоредка от Рио 2016, украинецът Олег Верняев, няма да има шанс да защитава титлата си на предстоящата Олимпиада в Токио. 27-годишният гимнастик е получил четиригодишно наказание за участие в състезания, след като в допинг проба, взета му миналия ноември, в организма му е установена висока концентрация на мелдоний.

Верняев, който има една световна и шест европейски титли, сам съобщи новината посредством профилите си в социалните мрежи. Санкцията може да го остави зад борда и за олимпийските игри в Париж през 2024 година.

“Основният въпрос е как забранената субстанция е попаднала в тялото ми? Как и защо това се случва във време, в което няма сериозни състезания и единствено тренираме?”, попита украинецът.

“Защо само един тест е бил положителен и никой от почти дузината следващи не е потвърдил наличието на мелдоний? Борбата тепърва започва, това е следващият етап от живота ми. Както винаги, ще се боря докрай и ще обжалвам решението. Вярвам, че Арбитражния съд ще постави всичко на правилното място”, добавя още той.

Мелдоният е лекарство за сърце, разработено в СССР, а през 2016 година бе забранено в спорта. Мария Шарапова получи 15-месечно наказание именно заради тази субстанция.

През 2018 година руският състезател по кърлинг Александър Крушелницки се раздели с бронзовия си медал от Олимпиадата именно заради мелдоний, а преди седмица двама руски гребци бяха извадени от олимпийската делегация на страната също заради мелдоний.