Най-бързата жива жена в света и една от най-големите звезди в историята на леката атлетика - Илейн Томпсън-Хера, шокиращо ще пропусне Олимпиадата в Париж.

Причината е разкъсване на ахилеса, което я вади от започващите след месец олимпийски игри, а предвид нейните 31 години, може би слагат край и на мечтите за тройна корона в спринта.

Томпсън-Хера е петкратна олимпийска шампионка. Тя спечели последните два спринта на 100 метра и 200 метра, като към тези медали има злато и сребро с щафетата на Ямайка.

Тя е единствената спринтьорка освен Юсеин Болт, печелила повече от една титла на 100 и 200 метра, а амбициите и бяха в Париж да постигне тройната корона с три поредни победи в някоя от дисциплините.

Нито една жена в историята не е печелила три поредни олимпийски титли, а при мъжете това е правил само нейният сънародник Юсеин Болт. Илейн Томпсън-Хера можеше да се нареди точно до него по величие и значимост за леката атлетика, но за съжаление това няма да се случи.

Снимка: Getty images

Тя е получила своята травма на 9 юни, като първоначално е имала надежди, че ще може да участва на поне една от дисциплините в Париж, но това няма как да се случи.

"Боли, съсипана съм, но в крайна сметка здравето е по-важно от спорта и постиженията. Имам разкъсване на ахилеса и няма да бъда част от Олимпиадата. Това обаче не е края на кариерата ми и гледам напред към завръщането на пистата", написа тя.

Илейн Томпсън-Хера има второто най-добро време на 100 метра в историята. То е 10:54 секунди от август 2021-а, с 0.05 секунди зад абсолютния световен рекорд на Флорънс Грифит-Джойнър.

Снимка: Getty Images