Японският ски скачач Рьою Кобаяши направи фантастичен опит от 291 метра, но постижението му няма да бъде признато за официален световен рекорд.

Настоящият олимпийски шампион, който е и двукратен световен първенец, както и актуален носител на трофея от легендарния турнир "Четирите шанци", осъществи рекордния си скок на специално изградена шанца в Исландия.

От Международната ски федерация (ФИС) обаче няма да впишат тези 291 метра в рекордите поради простата причина, че не става дума за официално състезание, което е организирано и се провежда по техните правила. По този начин №1 в класацията остава Щефан Крафт.

Австриецът записа успешен опит от 253.5 метра във Викерсунд през 2017 година по време на състезание по ски полети.

От ФИС също така допълниха, че за да може да претендира за рекорд, даден опит трябва да се проведе на шанца, която е одобрена спрямо правилата на федерацията, а също така от значение са ските и цялостната екипировка на скачачите.

В Исландия Кобаяши полетя от импровизирана шанца, изградена изцяло от сняг и лед.

Най-доброто постижение на японската звезда е 252 метра - през 2019 година в словенския курорт Планица. Кобаяши е един от едва шестима скачачи в историята, които успяват да направят опит от 250 или повече метра. Останалите са Крафт (три пъти), Роберт Йохансон от Норвегия (два пъти), Петер Превц (Словения), Камил Щох (Полша) и Андерс Фанемел (Норвегия).