Светът на колоезденето скърби за Федерико Баамонтес, който си отиде на 95 години.

Една от великите и култови фигури в този спорт носеше с гордост прякора Орела от Толедо, а преди 10 години го обявиха за "най-силен катерач в цялата история на "Тур дьо Франс".

Признанието дойде от френския в. "Екип" след допитване до други големи личности в спорта.

Баамонтес е първият испанец, спечелил "Тура". Направи то през 1959-а, когато изкачва прочутия Puy de Dome за 36:15 минути.

Постижение, което бе подобрено едва през тази година от Тадей Погачар, цели 64 лета по-късно!

Пет години по-рано, в изданието от 1954-а, същият този култов типаж спира на върха Col de Romeyere, след като се оказва, че има две счупени спици в колелото. Изчаква помощ, но през това време хапва един сладолед, подаден му от фен.

Изключителен персонаж и зевзек.

Печели 11 етапа от трите велики обиколки - на Франция, Италия и Испания, като е шампион в генералното класиране на "Тура" веднъж, но общо четири пъти е печелил това за катерачи в "Джиро" (2) и "Вуелта" (1).

През 50-те се ражда прякорът му заради начина, по който фиксира "жертвата" и момента за атака в изкачванията, като почти никога не бърка. Но има и друг прякор - Джипсито, след като си докарва допълнително пари, продавайки тренировъчни велосипеди на останалите състезатели.

Купува ги евтино, нанася корекции сам и ги препродава скъпо на конкуренцията.

Той бе и най-възрастният жив все още шампион в "Тура", преди да издъхне в дома си във Валядолид във вторник късно вечерта.