Сребърен медал от легендарно състезание в леката атлетика бе продаден на търг за 88 435 долара, което е рекорд за отличие от Олимпиада, което не е златно.

Този медал има особена стойност заради обстоятелствата около него - спечели го Карл Лудвиг "Луц" Лонг от Германия през 1936-а на игрите в Берлин, оставайки втори след Джеси Оуенс в скока на дължина.

Онази Олимпиада е свързвана основно с тъмнокожия американец Оуенс, който отказва да вдигне ръка и да поздрави Адолф Хитлер след победата си. А Лонг е смятан едва ли не за предател, след като го прегръща и прави с него почетна обиколка след състезанието, на което остава втори след Джеси.

Луц загива във Втората световна война, след което имиджът на "предател" е изтрит от германската история. Оуенс неведнъж говори за него преди смъртта си като за някой, който е имал огромен кураж и характер.

Embed from Getty Images

"Той се показа като голям мъж и мой приятел в много трудни условия", казва американската легенда за германеца.

Така историята на Лонг върви паралелно с тази на Джеси, а сега семейството му реши да даде медала на търг не по финансови причини, а по сантиментални такива - за да се припомни историята на състезателя и човека. Самият германец е разкрил след игрите в Берлин, че американският му конкурент му дал съвети как да направи скока си, с което извоювал среброто.

Преди години златният медал на Оуенс от същото състезание също отиде на търг и бе купен от колекционер за 1.46 милиона долара.