Олимпийските игри в Токио догодина ще излязат още по-скъпо на организаторите заради забавянето, причинено от пандемията с коронавирус.

Медиите в страната опровергаха изказване на говорителя на щаба на игрите, който ден по-рано съобщи за оскъпяване около 960 милиона долара.

Агенцията "Киодо Нюз" пусна съвсем други данни, а останалите големи медии в Япония са на същото мнение. Сумата ще доближи, а може и да надхвърли 2 милиарда долара.

В азиатската държава има и без това сериозна съпротива срещу огромните харчове, които бяха направени около Токио 2020. Първоначално бюджетът трябваше да бъде 7.3 милиарда долара, когато домакинството бе спечелено през 2013-а.

След това имаше две междинни стъпки на повишаване на прогнозните разходи, като в края на 2019-а, в заключителния етап преди игрите (те трябваше да са тази есен), сумата стигна 12.6 милиарда долара. Повече от половината идват с рестрикции на други бюджетни сфери - тоест, от парите за обществени разходи в Япония.

Това разгневи мнозина в страната, но все пак - за най-голямото спортно събитие, нещата бяха приемливи.

Сега се оказва, че домакините ще имат разходи вече за близо 15 милиарда долара, след като Олимпиадата се забави с година.

Няколко спонсора ще намалят своите контракти и ще допринесат с по-малко пари, а променените коренно мерки за безопасност и антиепидемични такива оскъпяват още събитието.

По програма Токио 2021 трябва да започне на 23 юли, а на 24 август е стартът на Параолимпийските игри, част от цялата организация и споменатите по-горе разходи.

Над 15 хиляди спортисти и още толкова треньори и официални лица ще пристигнат в Япония за състезанията. Феновете би трябвало да са милиони, но... в настоящата ситуация все още не е ясно в какъв процент ще бъдат допуснати.