Сериозен политически скандал се разразява във Франция, а причината е изборът на основен изпълнителн на откриващата церемония на Олимпиадата.

Очаква се основният изпълнител на церемонията да е най-слушаният френскоговорящ изпълнител - Ая Накамура.

Родената в Мали под името Ая Даниоко изпълнителка, непрестанно е критикувана от френски политици и интелектуалци заради езика, който използва в песните си.

Критиките са свързани до голяма степен с диалекта, характерен за френскоговорящите нации от Западна Африка, който според критиците на Накамура, не бива да използван в песни, претендиращи да са на френски език.

Крайнодесните политици също категорично се обявиха против това изпълнител със скандални текстове като Накамура да изпълнява един от символите на френската музка - "La Vie En Rose" на Едит Пиаф.

Темата дори е повод за огромни спорове в социални мрежи и форуми, но Ая Накамура получи най-важната подкрепа - тази на президента Еманюел Макрон.

Той каза, че мястото на Накамура е именно на сцената по време на откриващата, а защо не и на церемонията по закриването на игрите.

Самата Накамура, която пристига от Мали в Париж още в невръстна възраст и получи френско гражданство едва преди три години, само веднъж коментира разразилия се казус и написа: "Може да сте расисти, но не сте глухи".

Все още не е ясно дали именно тя е първият избор на организаторите, които крият огромна част около откриването на Олимпиадата в тайна.