Двете големи парижки летища "Шарл дьо Гол" и "Орли" обявиха, че на 17 юли ще предприемат предупредителна стачка на персонала, за да изявят ясно исканията си пред управниците преди Олимпиадата в града.

А те са за сериозни "олимпийски бонуси" на хората, които ежедневно ще бъдат подложени на натоварване, в пъти по-голямо от ежедневното извън Игрите. Това ще се случи само 9 дни преди откриването на най-голямото спортно събитие в света.

Транспортът в столицата на Франция като цяло е в "стачна готовност", след като и от управата на парижкото метро обявиха, че хората масово искат бонуси и не са съгласни да работят в извънредни условия, без трудът им да бъде заплатен допълнително.

Очаква се в дните на лятната Олимпиада (26 юли - 11 август) не по-малко от 350 000 извънредни пасажери да минават през терминалите на двете летища.

На "Шарл дьо Гол" се появи много голямо и специално ново багажно отделение, което има за цел да поеме извънгабаритните багажи на спортистите - каяци, канута и още аксесоари, необходими за отделни дисциплини.

Това наложи наемането на още служители, но за момента такива няма. И това е още една причина за стачните действия.

"Ситуацията е изключително напрегната - предупреди министърът на транспорта Патрис Вегриет, чието бъдеще е крайно несигурно, предвид политическата ситуация в страната след извънредните избори. - Синдикатите са на крак от месеци, хората са настръхнали от цялата неяснота в страната, но и от това, което предстои около Игрите. Това е най-голямото спортно събитие във Франция от 1998-ма, а ние го приемаме в такава ситуация..."

Има сериозни критики и към този министър, но и към вътрешния Жералд Дарманен, който отговаря за мерките за сигурност около Олимпиадата.

"Притеснявам се, че нещата не са доизпипани, забавихме се с много организационни детайли заради изборите - каза директно Тони Естанже, шеф на организационния комитет на Игрите. - Разбирам, че има и по-важни неща от спорта.

Само не знам как ще го обясним на света, а и на французите, които очакват от нас да сме на топ ниво като организатори на това велико събитие."

Той призова синдикатите и транспортните фирми за "примирие", като обеща проблемите и исканията им да стигнат до президента Макрон и да бъдат разрешени.