Една от легендарните фигури в спорта на новия век ще води последния си мач като треньор в неделя, поне на отбора, с който ще бъде свързван винаги.

Бил Беличик, 71-годишният наставник на Ню Инглънд Пейтриътс, почти сигурно за последно ще е край тъчлинията в двубоя с Ню Йорк Джетс от последния кръг на редовния сезон. Раздялата още не е официална, но за нея се пише от седмици зад Океана.

Тя ще е след 24 години, в които Беличик ръководи Патриотите и ги изведе до шест титли на Супербоул. Във всички тези успехи основна роля имаше Том Брейди, който е най-голямата легенда в американския футбол като игра.

Първите 18 години от века бяха ера на доминация от Ню Инглънд, свързвана с две имена - Беличик и Брейди.

Преди това като асистент в Ню Йорк Джайънтс има още две титли (1986 и 1990 г.).

През този сезон Патриотите са в ужасно състояние - 4 победи и 12 загуби преди последния мач, отдавна загубили шансове за плейофи. Те стигнаха до тях само два пъти в последните пет сезона, губейки в първия мач.

За последно Беличик изведе Ню Инглънд до Супербоул през 2018-а, още с Брейди в състава.

Куриозно, един невероятно успешен наставник може да си тръгне с антирекорд в неделя от отбора, с който постигна толкова много. Ако загуби мача, Бил ще има 178 поражения, с което ще изравни Том Ландри по брой загуби.

Разбира се, той е много високо и в класацията по победи - втори в цялата история на лигата с 333, само зад великия Дон Шула (347).