Любимецът на Великобритания сър Брадли Уигинс шокира света на колоезденето и попадна под огъня на критики след публикуването на автобиографията му.

Петкратният Олимпийски шампион и победител в "Тур дьо Франс" за 2012 г. е написал в нея изключително силни и положителни слова за Ланс Армстронг, легендарния, но и опозорен герой на колоезденето.

Американецът бе уличен в системна употреба на допинг, който му е помогнал за седемте триумфа в Обиколката на Франция. Титлите му бяха отнети.

"Той е архитипът на шампион в нашия спорт и перфектния победител в Тура, какъвто е искал да има за модел Дегранж", пише в автобиографията на сър Брадли Уигинс. Анри Дегранж е човекът, създал най-великото състезание в колоезденето. И още: "Победител, който не само е по-силен от опонентите си, но и се справя с всичко, което природата, условията и състезанието му представят като трудности".

"Защо хвалиш и се възхищаваш на един измамник?", вече запита в. "Таймс", възмутен от главата в книгата, посветена на Армстронг.

И коментарът на Уигинс не закъсня. Британецът, също легендарна фигура в този спорт с 5 златни медала от три различни Олимпиади, отсече:

"Познавам Ланс от години, отношенията ни не са тайна за никого в нашия спорт и не смятам да се срамувам от тях. Знам, че не на всички моето мнение ще се хареса, но не ми пука. Погледнал съм нещата от различен ъгъл, без с това да искам да одобрявам извършеното от Ланс, за което вече всички знаем. Той върна хората и интереса към нашия спорт, бе блестящо лице на колоезденето. Да спечелиш един път "Тур дьо Франс" е невероятно трудно, а той го направи седем пъти!".