Джанмарко Тамбери е една от култовите звезди в леката атлетика в последните години, а италианецът защити този си статут и снощи.

След поделената олимпийска титла с Мутаз Еса Баршим отпреди две години, Тамбери най-сетне успя да победи катареца и да го свали от трона му след трите поредни световни титли.

Тамбери е световен шампион, макар формата му преди първенството да не предвещаваше точно такъв развой на нещата.

Но италианецът се пяви в Будапеща с обръсната дясна буза и брадясала лява, преодоля 2.36 метра от първия път, а това се оказа и достатъчно за световна титла, с която той събра голям шлем от титли - олимпийска, европейска и световна.

А лудостта настъпи след узаконяването на златото му, защото Тамбери показа италианска бурна радост в най-чист вид. ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ЛУДАТА МУ РАДОСТ >>>

Снимка: Getty images

Той се затича към щаба си, около който имаше солидна итлианска агитка. С тях той изпя химна, празнува, крещя, след което се хвърли на конче на легендата и негов добър приятел Баршим, който вчера остана с бронзовия медал.

Тамбери и италианската му дружина буквално взривиха стадиона в Будапеща, а малко след песните им, приключи надпреварата в стипълчейса при мъжете, където титлата си защити Софиан Ел Бакали.

И за да бъде шоуто пълно, Тамбери хвана Ел Бакали под ръка и двамата се насочиха към зоната с водата от трасето на стипълчейса, просто за да скочат и да празнуват като малки деца в басейн.

Истински и неподравени емоции, които италианецът Тамбери подари на феновете на леката атлетика.

Снимка: Getty images