Най-успешният мъж в скока на височина в цялата история на световните първенства - Мутаз Еса Баршим, бе детрониран от своя трон.

След три поредни световни титли и поделено олимпийско злато, голямта суперзвезда на спорта в Катар бе победен.

Той остана на третото място на Световното първенство в Будапеща, като това бе първото значимо състезание от Олимпиадата в Рио преди седем години, от която Баршим не си тръгва със злато.

Иначе световен шампион днес стана италианската звезда Джанмарко Тамбери, при това напълно според очакванията.

Именно Тамбери бе човекът, поделил си олимпийското злато с Баршим в Токио, а въпреки неубедителната му квалификация, с преодоляната височина от 2.36, той успя да стъпи и на световния връх.

Сребърният медал отиде за ДжаВон Харисън от САЩ също преодолени 2.36 метра, но от втория опит, а Тамбери се превърна с първия медалист за Италия от Световно първенство в дисциплината.

Снимка: Getty images

Днес в Будапеща бе и големият финал на бягането на 1500 метра при жените, където най-добрата в дисциплината - Фейт Кипйегон, достигна до трета световна титла.

В кариерата си кенийката има титли от 2017-а и 2022-а, както и сребърни медали от 2015-а и 2019-а, като днес по убедителен начин тя спечели третото си злато.

С време от 3:54.87 минути, Кипйегон, която е и двукратна олимпийска шампионка и световна рекордьорка, попълни колекцията си от златни отличия.

Зад нея се нареди Дирибе Велтеджи от Етиопия, както и другата звезда в дисциплината - представляващата Нидерландия Сифан Хасан.

Снимка: Getty images

Днес на Световното първенство в Будапеща се проведоха още два финала.

Единият от тях бе в стипълчейса на 3000 метра при мъжете, където олимпийският и световен шампион Софиан Ел Бакали от Мароко прибави още едно ценно отличие към колекцията си.

С невероятни 250 метра, той завърши с време от 8:03.53 минути и изпревари Ламеча Гирма от Етиопия.

Трети въпреки падането си в началото на състезанието се нареди Абрахам Кивиуот от Кения.

Истинска изненада имаше в хвърлянето на диск при дамите, където Лаулага Таусага от САЩ спечели с 69,49 метра, подобрявайки с пет метра резултата си от последния опит.

Среборото отново бе за САЩ, за Валери Олман, която хвърли 69.23 метра, а бронз спечели Бин Фенг от Китай.