На 85 години почина Виктор Чижиков, художник и дизайнер от Москва, който в последните две десетилетия работеше за детски издателства в руската столица.

Той остава в спортната история като човекът, дал на света мечето Миша - талисман от една от най-спорните Олимпиади в Москва през 1980-а, бойкотирана от близо 60 държави. Миша обаче остава и като един от най-симпатичните талисмани, независимо от силното политизиране на игрите, на които бе лице.

Чижиков е популярен в Русия като илюстратор на куп детски книги, получавал е и награди за някои от тях. Но без съмнение, извън родината му, следата, която ще остави е именно с мечето от игрите преди 40 години. На 19 юли се навършиха точно четири десетилетия от откриването на Москва 1980.

Миша се изяви на това откриване в 60 различни свои вариации, пресъздаден от артисти, художници и дизайнери. Сайтът на МОК отбеляза кончината на Чижиков като припомня, че в едни игри, повлияни от Студената война, именно неговото творение е било "най-топлият образ".

Чижиков създава мечето три години преди игрите, като го рисува с молив и изпраща скиците в Руския олимпийски комитет.

Той е одобрен сред още 55 предложения за визия на талисмана. Първата скица дори не е цветна и го молят да го направи такъв, за да вземат окончателно решение. Впоследствие е добавено и вплетено изображението на олимпийските кръгове, които липсват в оригиналната рисунка на Чижиков.

Покойният художник разказва историята как на 19 декември 1977 г. получава обаждане и му казват, че на заседание на Централния комитет на КПСС, неговото предложение окончателно е одобрено за талисман на Олимпиадата.

След игрите Миша остава култов герой, а след падането на Желязната завеса славата му напуска Източния блок, като днес е популярен и в Щатите, и във Великобритания и из други региони.

Може да бъде открит на плакати, пощенски марки и на страници на печатни издания. Плюшените играчки Миша продължават да са туристически сувенир за всеки, който посещава големите градове в Русия, дори 40 години след игрите.