Трикратният олимпийски шампион в леката атлетика Боби Мороу почина на 84-годишна възраст в съботния ден.

Мороу спечели три олимпийски златни медала на Игрите в Мелбърн през 1956-а след триумф на 100 метра, 200 метра и щафетата 4 по 100 метра.

Той е сред четиримата, който могат да се похвалят с въпросния "хеттрик", като освен него са го постигали още легендите Джеси Оуенс, Карл Луис и Юсейн Болт. Мороу е единственият бял в този епохален квартет.

В последствие заради заслугите си към спорта той стана корица на списанията Life и Sport. През 1956-а е избран за Спортист на годината от престижното издание Sports Illustrated.

Снимка: AP/БТА

Роден е на 15 октомври 1935-а в Харлинген и е отгледан в Сан Бенито, Калифорния. Преди да стане спринтьор Мороу е играл за отбора по американски футбол на местното училище. През 2006-а училището кръсти футболния си стадион на негово име.

Още на 20-годишна възраст Мороу печели състезанията на 100 и 200 метра Националната колежанска атлетическа асоциация и става ясно, че ще е един от фаворитите за медал на Олимпиадата.

Преборва се с вирус само дни преди Игрите, заради което губи 5 килограма от теглото си, но това не го спира. След като печели злато на 100 метра, изравнява световния рекорд на 200 метра, като минава дистанцията за 20,6 секунди.

Със съотборниците си чупят и световния рекорд в щафетата 4 по 100 метра, като времето им е 39,5 секунди. С него подобряват върховото постижение на щафетата водена от Джеси Оуенс 20 години по-рано.